Wykonanie
150 g
mąki pszennej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli100 g
suszonej żurawiny lub
wiśniskórka otarta z 2
cytryn200 g
cukru170 g miękkiego
masła3
jajka, lekko ubitePiekarnik rozgrzać do temperatury 160-170°C. Formę na babeczki wysmarować
masłem i wysypać
mąką.
Żurawinę zalać gorącą
wodą i odstawić na 5 minut. Odcedzić, osączyć na ręczniku papierowym i posiekać na mniejsze kawałki.Przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
sól i odstawić na bok.
Skórkę cytrynową wymieszać z
cukrem i rozetrzeć w palcach, aż
cukier stanie się wilgotny i nabierze żółtej barwy. Odstawić na bok.
Masło ubić na średnich obrotach na puch. Stopniowo dodać
cytrynowy cukier i dalej ubijać. Dodać
jajka, jedno po drugim, mieszając po każdym dodaniu. Zmniejszyć obroty miksera. Dodać
mąkę w
trzech porcjach, stale mieszając. Na koniec dodać
żurawinę i krótko wymieszać.Nałożyć ciasto do foremek, wyrównać wierzch i piec 18-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) do "suchego patyczka". W tym czasie przygotować glazurę.Rozmarynowa glazura:skórka starta z połowy
cytrynysok wyciśnięty z połowy
cytryny1/2 szklanki
wody1 szklanka
cukru1/4 łyżeczki ekstraktu
migdałowego (można pominąć)gałązka świeżego
rozmarynu2 łyżki
masłaWszystkie składniki umieścić w rondlu i podgrzewać na średnim ogniu, aż
cukier się rozpuści. Następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut, aż
syrop nieco zgęstnieje. Odcedzić na sitku, lekko przestudzić i posmarować jeszcze ciepłe babeczki. Gdy całkiem wystygną, a
syrop wsiąknie, skropić je z wierzchu jeszcze raz. Można to zrobić tuż przed podaniem.Życzę smacznego!





Udział w akcjach kulinarnych: