ßßß Cookit - przepis na Cytrynowe mini babki z żurawiną i rozmarynową glazurą

Cytrynowe mini babki z żurawiną i rozmarynową glazurą

nazwa

Wykonanie

150 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
100 g suszonej żurawiny lub wiśni
skórka otarta z 2 cytryn
200 g cukru
170 g miękkiego masła
3 jajka, lekko ubite
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160-170°C. Formę na babeczki wysmarować masłem i wysypać mąką.
Żurawinę zalać gorącą wodą i odstawić na 5 minut. Odcedzić, osączyć na ręczniku papierowym i posiekać na mniejsze kawałki.
Przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i odstawić na bok.
Skórkę cytrynową wymieszać z cukrem i rozetrzeć w palcach, aż cukier stanie się wilgotny i nabierze żółtej barwy. Odstawić na bok.
Masło ubić na średnich obrotach na puch. Stopniowo dodać cytrynowy cukier i dalej ubijać. Dodać jajka, jedno po drugim, mieszając po każdym dodaniu. Zmniejszyć obroty miksera. Dodać mąkę w trzech porcjach, stale mieszając. Na koniec dodać żurawinę i krótko wymieszać.
Nałożyć ciasto do foremek, wyrównać wierzch i piec 18-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) do "suchego patyczka". W tym czasie przygotować glazurę.
Rozmarynowa glazura:
skórka starta z połowy cytryny
sok wyciśnięty z połowy cytryny
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego (można pominąć)
gałązka świeżego rozmarynu
2 łyżki masła
Wszystkie składniki umieścić w rondlu i podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Odcedzić na sitku, lekko przestudzić i posmarować jeszcze ciepłe babeczki. Gdy całkiem wystygną, a syrop wsiąknie, skropić je z wierzchu jeszcze raz. Można to zrobić tuż przed podaniem.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/04/cytrynowe-babeczki-z-zurawina-i.html