ßßß
Łatwo zamienić zwykły deser w wersję walentynkową. Wystarczy prosta dekoracja z czekolady.Inspiracja: "Desery na każdą okazję", Olimp Media.Składniki na 4 porcje:Krem czekoladowy:1 tabliczka czekolady deserowej6 żółtek1 szklanka kwaśnej śmietany 12 %1 szklanka mleka4 łyżki cukru1 łyżka kakao1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanejCzekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec dodając kakao i mąkę.Mleko i śmietanę mocno podgrzać, ale nie można dopuścić do wrzenia. Gorącą mieszankę wlać powoli do masy żółtkowej, ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu, a gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladą i dokładnie wymieszać.Krem przełożyć do szklanek i schować do lodówki.Sos żółtkowy:1 szklanka mleka3 żółtka2 łyżki cukru1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanejŻółtka utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną.Mleko mocno podgrzać, a następnie wlać cienkim strumieniem do masy jajecznej, ciągle mieszając. Podgrzewać na bardzo małym ogniu, aż sos zgęstnieje.Gdy nieco przestygnie, przełożyć go do szklanek jako drugą warstwę. Schować do lodówki.Bita śmietana z herbatnikami:1 szklanka schłodzonej śmietanki 30 %2 pełnoziarniste herbatniki, drobno pokruszoneŚmietanę ubić, ale nie całkiem na sztywno. Dodać pokruszone herbatniki i dobrze wymieszać. Przełożyć do szklanek jako trzecią warstwę. Schować do lodówki.Dekoracja z czekolady:ok. 60 g deserowej czekoladykolorowa posypkaforemka w kształcie sercaarkusz papieru do pieczeniaCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wylać na pergamin i rozsmarować na taką wielkość, by udało się wyciąć 4 serca. Oprószyć posypką, a następnie schować do lodówki. Gdy czekolada nieco stężeje, ale nie do końca, odcisnąć foremką 4 serca i ponownie schować do lodówki. Gdy czekolada całkiem stężeje, delikatnie odkleić serca od pergaminu, podważając nożem. Udekorować deser, wciskając czekoladowe serca w śmietanę.Przechowywać w lodówce.Życzę smacznego!


Udział w akcjach kulinarnych: