Wykonanie
Łatwo zamienić zwykły deser w wersję walentynkową. Wystarczy prosta dekoracja z
czekolady.Inspiracja: "Desery na każdą okazję", Olimp Media.Składniki na 4 porcje:
Krem czekoladowy:1 tabliczka
czekolady deserowej6
żółtek1 szklanka kwaśnej
śmietany 12 %1 szklanka
mleka4 łyżki
cukru1 łyżka
kakao1,5 łyżeczki
mąki ziemniaczanejCzekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli
wodnej. Odstawić na bok.
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą masę, pod koniec dodając
kakao i
mąkę.
Mleko i
śmietanę mocno podgrzać, ale nie można dopuścić do wrzenia. Gorącą mieszankę wlać powoli do masy
żółtkowej, ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu, a gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia. Na koniec dodać rozpuszczoną
czekoladą i dokładnie wymieszać.Krem przełożyć do szklanek i schować do lodówki.Sos
żółtkowy:1 szklanka
mleka3
żółtka2 łyżki
cukru1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią0,5 łyżeczki
mąki ziemniaczanejŻółtka utrzeć z
cukrem i
cukrem z
wanilią, pod koniec dodając
mąkę ziemniaczaną.
Mleko mocno podgrzać, a następnie wlać cienkim strumieniem do masy jajecznej, ciągle mieszając. Podgrzewać na bardzo małym ogniu, aż sos zgęstnieje.Gdy nieco przestygnie, przełożyć go do szklanek jako drugą warstwę. Schować do lodówki.
Bita śmietana z
herbatnikami:1 szklanka schłodzonej
śmietanki 30 %2 pełnoziarniste
herbatniki, drobno pokruszone
Śmietanę ubić, ale nie całkiem na sztywno. Dodać pokruszone
herbatniki i dobrze wymieszać. Przełożyć do szklanek jako trzecią warstwę. Schować do lodówki.Dekoracja z
czekolady:ok. 60 g
deserowej czekoladykolorowa posypkaforemka w kształcie
sercaarkusz papieru do pieczenia
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Wylać na pergamin i rozsmarować na taką wielkość, by udało się wyciąć 4
serca. Oprószyć posypką, a następnie schować do lodówki. Gdy
czekolada nieco stężeje, ale nie do końca, odcisnąć foremką 4
serca i ponownie schować do lodówki. Gdy
czekolada całkiem stężeje, delikatnie odkleić
serca od pergaminu, podważając nożem. Udekorować deser, wciskając
czekoladowe serca w
śmietanę.Przechowywać w lodówce.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: