Wykonanie
To był bardzo odprężający weekend na wsi. Razem z rodziną świętowałam swoje piątkowe imieniny, racząc się pysznymi ciastami. Piekłam, dekorowałam i fotografowałam, czyli robiłam to, co lubię robić. Dodatkowo zażywałam kąpieli zarówno
słonecznej, jak i tej w baseniete oraz nadrobiłam czytanie książki. W końcu wypoczęłam!Dziś jeden z moich dwóch imieninowych wypieków. Bardzo prosty tort, ale przecież w prostocie siła.
Kakaowy puszysty
biszkopt,
bita śmietana i dużo
owoców zerwanych chwilę wcześniej prosto z krzewów. Tort jest bardzo
czekoladowy, kwaśny i mało słodki, bo nie dodałam do
bitej śmietany cukru. Dzięki temu ciasto jest raczej wytrawne, dla dorosłych. Ale zawsze przecież można dosłodzić
śmietankę.
Biszkopt z przepisu Doroty . Zdjęcia fatalne, ale niestety już ich nie powtórzę.Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:
Kakaowy biszkopt:5
jajek3/4 szklanki
cukru2/3 szklanki
mąki pszennej (tortowej)1/3 szklanki
kakaoDno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków nie smarować. Piekarnik nagrzać do temperatury 160-170°C.
Mąkę i
kakao przesiać, wymieszać.
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę uważając, by ich nie przebić. Łyżka po łyżce dodawać
cukier, ubijając po każdym dodaniu. Następnie kolejno dodawać
żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej dodać suche składniki. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników.Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35-40 minut (piekłam z termoobiegiem i wystarczyło 30 minut).Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystygnięcia.Boki
biszkoptu oddzielić od formy nożykiem dopiero po jego wystudzeniu.Jeżeli
biszkopt wyrósł z "górką", to nie przeszkadza. Będzie się lepiej prezentował.
Biszkopt przekroić na 4 równe blaty.Dodatkowo:ok. 600-700 ml
śmietany kremówki 36 %
cukier puder, opcjonalnieświeże
owoce (u mnie
porzeczki białe, czerwone i czarne, josta,
borówki amerykańskie,
maliny), umyte i wysuszonelistki
mięty do dekoracji
Śmietanę ubić na sztywno. Pierwszy blat ułożyć na paterze, posmarować porcją
bitej śmietany. Posypać
owocami, lekko wciskając je w masę. Przykryć kolejnym blatem, docisnąć i czynność powtórzyć, aż do wyczerpania składników. Wierzch
tortu również posmarować
bitą śmietaną, ułożyć
owoce i udekorować listkami
mięty.Schłodzić dobrze w lodówce.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: