Wykonanie
Zbliżają się Walentynki, zatem
pora na kolejną serduszkową propozycję. Przedstawiam jakże prosty w przygotowaniu deser z zatopionym wewnątrz
sercem. Jeżeli Wasi Panowie są amatorami
galaretki, to taki deser powinien wprawić ich w miły nastrój.O wyjątkowych właściwościach zdrowotnych
jagód goji nie
będę się zbytnio rozpisywać, natomiast wymienię tylko te, które w tej chwili interesują nas najbardziej. Regularne spożywanie
jagód goji poprawia potencję, korzystnie oddziałuje na ogólną kondycję fizyczną organizmu oraz opóźnia procesy starzenia.Więcej informacji o tych najzdrowszych owocach świata znajdziecie tutaj .Składniki na 4 porcje:ok. 350 g
mleka skondensowanego słodzonego3 łyżeczki
żelatyny1/4 szklanki
białego wina2
galaretki wiśniowe500 ml
śmietany kremówki 30 lub 36 %3-4 łyżeczki
cukru pudru2 łyżki ekstraktu
waniliowego (można pominąć)
suszone owoce goji do dekoracji (lub wiórki
czekoladowe)W garnku zagotować
mleko z
winem. Zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Następnie dodać
żelatynę, dobrze wymieszać i całość wylać na duży płaski talerz. Schować do lodówki do stężenia.W tym czasie odmierzyć ile
wody mieści się w 4 pucharkach, których macie zamiar użyć do przygotowania deseru, i w takiej ilości gorącej
wody rozpuścić obie
galaretki. Odstawić do wystygnięcia.Za pomocą foremki wyciąć z
galaretki z
mleka skondensowanego 4 ładne
serca. Ostrożnie oderwać je od talerza i przykleić na wewnętrznej ściance każdego z kielichów, starając się przy tym nie probrudzić przestrzeni wokół
serc. Aby
serca się nie zsunęły i utrzymały swoją pozycję na środku naczynia, najlepiej kielich o coś oprzeć do momentu stężenia
galaretki wiśniowej.Gdy
galaretka wiśniowa zacznie tężeć, wypełnić nią pucharki i schować natychmiast do lodówki do całkowitego stężenia.Schłodzoną
śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając
cukier puder oraz ekstrakt pod koniec ubijania. Napełnić szprycę z karbowaną końcówką i wyciskać
śmietanę, tworząc stożek. Udekorować
owocami goji lub wiórkami czekoladowymi.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: