ßßß Cookit - przepis na Deser z galaretki na Walentynki

Deser z galaretki na Walentynki

nazwa

Wykonanie

Zbliżają się Walentynki, zatem pora na kolejną serduszkową propozycję. Przedstawiam jakże prosty w przygotowaniu deser z zatopionym wewnątrz sercem. Jeżeli Wasi Panowie są amatorami galaretki, to taki deser powinien wprawić ich w miły nastrój.
O wyjątkowych właściwościach zdrowotnych jagód goji nie będę się zbytnio rozpisywać, natomiast wymienię tylko te, które w tej chwili interesują nas najbardziej. Regularne spożywanie jagód goji poprawia potencję, korzystnie oddziałuje na ogólną kondycję fizyczną organizmu oraz opóźnia procesy starzenia.
Więcej informacji o tych najzdrowszych owocach świata znajdziecie tutaj .
Składniki na 4 porcje:
ok. 350 g mleka skondensowanego słodzonego
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki białego wina
2 galaretki wiśniowe
500 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
3-4 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki ekstraktu waniliowego (można pominąć)
suszone owoce goji do dekoracji (lub wiórki czekoladowe)
W garnku zagotować mleko z winem. Zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Następnie dodać żelatynę, dobrze wymieszać i całość wylać na duży płaski talerz. Schować do lodówki do stężenia.
W tym czasie odmierzyć ile wody mieści się w 4 pucharkach, których macie zamiar użyć do przygotowania deseru, i w takiej ilości gorącej wody rozpuścić obie galaretki. Odstawić do wystygnięcia.
Za pomocą foremki wyciąć z galaretki z mleka skondensowanego 4 ładne serca. Ostrożnie oderwać je od talerza i przykleić na wewnętrznej ściance każdego z kielichów, starając się przy tym nie probrudzić przestrzeni wokół serc. Aby serca się nie zsunęły i utrzymały swoją pozycję na środku naczynia, najlepiej kielich o coś oprzeć do momentu stężenia galaretki wiśniowej.
Gdy galaretka wiśniowa zacznie tężeć, wypełnić nią pucharki i schować natychmiast do lodówki do całkowitego stężenia.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając cukier puder oraz ekstrakt pod koniec ubijania. Napełnić szprycę z karbowaną końcówką i wyciskać śmietanę, tworząc stożek. Udekorować owocami goji lub wiórkami czekoladowymi.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/02/deser-z-galaretki-na-walentynki.html