Wykonanie

Kolejna propozycja na Mikołaja.
Kakaowo-
miętowe babeczki z
miętowym kremem, u mnie w wersji mini. Przepis na babeczki pochodzi stąd, a na krem stąd .Moja rada jest taka, że najlepiej babeczki zrobić w wersji mini, bo ilość kremu użytego do zrobienia choinki jest naprawdę spora. Najlepiej, żeby babeczki dobrze wyrosły i wtedy szprycujemy krem wokół wzniesienia z ciasta. Dobrym pomysłem, który sprawdzi się lepiej w przypadku większych babeczek, jest umieszczenie na babeczce (na warstwie kremu)
waflowego kubka do
lodów szpicem do góry i szprycowanie kremu wokół
wafla.Babeczki (składniki na 28 mini lub 12 normalnej wielkości):150 g
mąki35 g
kakao1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli90 g
masła, w temperaturze pokojowej120 g
cukru pudru2
jajka100 ml
mleka1 łyżeczka esencji miętowej lub kropli
miętowych8-10 sztuk pastylek
miętowych w
czekoladzieFormę na muffinki wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C.W dużej misce wymieszać składniki suche:
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól i
kakao. W misie miksera na wysokich obrotach utrzeć
masło z
cukrem puderm na gładką masę. Kolejno dodać
jajka, miksując po każdym dodaniu. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodać składniki suche na przemian z
mlekiem. Wmieszać krople
miętowe i posiekane pastylki
miętowe.Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki napełniając do 2/3 wysokości. Mini babeczki piec ok. 15 minut, a normalnej wielkości 25 minut. Pozostawić do wystygnięcia.Krem:6
białek1,5 szklanki drobnego
cukru330 g miękkiego
masła3 łyżeczki kropli
miętowych1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegobarwnik spożywczy zielonykolorowe posypkiW żaroodpornej misce ubić
białka z
cukrem. Następnie ustawić na garnku z gotującą się
wodą i ubijać dalej, aż piana uzyska temperaturę 70 ° C i
cukier całkiem się rozpuści. Można to łatwo sprawdzić rozcierając odrobinę masy pomiędzy palcami.Następnie przełożyć masę do misy miksera i ubijać na szybkich obrotach, aż piana uzyska temperaturę pokojową, ok. 6-8 minut. Zmniejszyć obroty miksera do średnich i stopniowo dodawać kawałki
masła, ubijając po każdym dodaniu. Masa uzyska konsystencję
zsiadłego mleka, ale nie należy się tym przejmować, tylko kontynuować ubijanie, aż masa znów stanie się gładka. Na koniec wmieszać krople
miętowe,
wanilię i ewentualnie barwnik.Za pomocą szprycy wyciskać krem na wystudzone babeczki nadając im kształt choinek. Udekorować jadalnymi ozdobami. Schłodzić w lodówce, by krem nieco stężał.Życzę smacznego!


