ßßß Cookit - przepis na Miętowe babeczki choinki

Miętowe babeczki choinki

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja na Mikołaja. Kakaowo-miętowe babeczki z miętowym kremem, u mnie w wersji mini. Przepis na babeczki pochodzi stąd, a na krem stąd .
Moja rada jest taka, że najlepiej babeczki zrobić w wersji mini, bo ilość kremu użytego do zrobienia choinki jest naprawdę spora. Najlepiej, żeby babeczki dobrze wyrosły i wtedy szprycujemy krem wokół wzniesienia z ciasta. Dobrym pomysłem, który sprawdzi się lepiej w przypadku większych babeczek, jest umieszczenie na babeczce (na warstwie kremu) waflowego kubka do lodów szpicem do góry i szprycowanie kremu wokół wafla.
Babeczki (składniki na 28 mini lub 12 normalnej wielkości):
150 g mąki
35 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
90 g masła, w temperaturze pokojowej
120 g cukru pudru
2 jajka
100 ml mleka
1 łyżeczka esencji miętowej lub kropli miętowych
8-10 sztuk pastylek miętowych w czekoladzie
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C.
W dużej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao. W misie miksera na wysokich obrotach utrzeć masło z cukrem puderm na gładką masę. Kolejno dodać jajka, miksując po każdym dodaniu. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodać składniki suche na przemian z mlekiem. Wmieszać krople miętowe i posiekane pastylki miętowe.
Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki napełniając do 2/3 wysokości. Mini babeczki piec ok. 15 minut, a normalnej wielkości 25 minut. Pozostawić do wystygnięcia.
Krem:
6 białek
1,5 szklanki drobnego cukru
330 g miękkiego masła
3 łyżeczki kropli miętowych
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
barwnik spożywczy zielony
kolorowe posypki
W żaroodpornej misce ubić białka z cukrem. Następnie ustawić na garnku z gotującą się wodą i ubijać dalej, aż piana uzyska temperaturę 70 ° C i cukier całkiem się rozpuści. Można to łatwo sprawdzić rozcierając odrobinę masy pomiędzy palcami.
Następnie przełożyć masę do misy miksera i ubijać na szybkich obrotach, aż piana uzyska temperaturę pokojową, ok. 6-8 minut. Zmniejszyć obroty miksera do średnich i stopniowo dodawać kawałki masła, ubijając po każdym dodaniu. Masa uzyska konsystencję zsiadłego mleka, ale nie należy się tym przejmować, tylko kontynuować ubijanie, aż masa znów stanie się gładka. Na koniec wmieszać krople miętowe, wanilię i ewentualnie barwnik.
Za pomocą szprycy wyciskać krem na wystudzone babeczki nadając im kształt choinek. Udekorować jadalnymi ozdobami. Schłodzić w lodówce, by krem nieco stężał.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2012/12/mietowe-babeczki-choinki.html