ßßß Cookit - przepis na Zielone kopytka z serowo-łososiowym sosem

Zielone kopytka z serowo-łososiowym sosem

nazwa

Wykonanie

Zainspirowana zielonymi kopytkami, które wypatrzyłam na blogu: Czerwona Porzeczka zagniotłam dziś podobne u siebie, recepturę na sos wzbogacając pysznymi, łososiowymi kęskami.
Spróbujcie:)
Składniki:
1kg ziemniaków
200g szpinaku rozmrożonego, rozdrobnionego
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
pieprz na s os serowo-łososiowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
serek topiony śmietankowy
100 g kawałków wędzonego łososia /łosoś sałatkowy/
3 łyżeczki musztardy francuskiej
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Studzimy. Osobiście preferuję ziemniaki ugotowane dzień wcześniej:)
Szpinak podsmażamy na odrobinie masła, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Studzimy.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź rozdrabniamy za pomocą tłuczka do ziemniaków, dodajemy do nich przestudzony szpinak i wszystkie składniki zagniatając ciasto.
Formujemy wałeczki i kroimy kopytka o długości 3-4cm.
Wrzucamy partiami do posolonego wrzątku, gdy woda ponownie zacznie "bulgotać" zmniejszamy ogień, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy kilka minut pływające na powierzchni kopytka, Wyjmujemy łyżką cedzakową i wykładamy na szeroki półmisek uważając, by nie posklejały się ze sobą.
Sos:
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Dolewamy mleko, ciągle mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy serek, mieszamy a następnie kawałki wędzonego łososia. Na małym ogniu gotujemy kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku musztardą i pierzem.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2015/01/zielone-kopytka-z-serowo-ososiowym-sosem.html