Wykonanie
Zainspirowana zielonymi kopytkami, które wypatrzyłam na blogu:
Czerwona Porzeczka zagniotłam dziś podobne u siebie, recepturę na sos wzbogacając pysznymi, łososiowymi kęskami.Spróbujcie:)

Składniki:1kg
ziemniaków200g
szpinaku rozmrożonego, rozdrobnionego1 łyżka
masła1 ząbek
czosnku1
jajko2 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejsólpieprz na s os
serowo-łososiowy:1 łyżka
masła1 łyżka
mąki1 szklanka
mlekaserek topiony śmietankowy100 g kawałków
wędzonego łososia /łosoś sałatkowy/3 łyżeczki
musztardy francuskiej
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Studzimy. Osobiście preferuję
ziemniaki ugotowane dzień wcześniej:)
Szpinak podsmażamy na odrobinie
masła, aż odparuje nadmiar
wody. Doprawiamy
solą,
pieprzem i przeciśniętym
czosnkiem. Studzimy.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź rozdrabniamy za pomocą tłuczka do
ziemniaków, dodajemy do nich przestudzony
szpinak i wszystkie składniki zagniatając ciasto.Formujemy wałeczki i kroimy kopytka o długości 3-4cm.Wrzucamy partiami do posolonego wrzątku, gdy
woda ponownie zacznie "bulgotać" zmniejszamy ogień, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy kilka minut pływające na powierzchni kopytka, Wyjmujemy łyżką cedzakową i wykładamy na szeroki półmisek uważając, by nie posklejały się ze sobą.Sos:W garnku rozpuszczamy
masło, dodajemy
mąkę i mieszamy na gładką masę. Dolewamy
mleko, ciągle mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy
serek, mieszamy a następnie kawałki
wędzonego łososia. Na małym ogniu gotujemy kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku
musztardą i pierzem.