ßßß
Składniki:1kg ziemniaków200g szpinaku rozmrożonego, rozdrobnionego1 łyżka masła1 ząbek czosnku1 jajko2 szklanki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanejsólpieprz na s os serowo-łososiowy:1 łyżka masła1 łyżka mąki1 szklanka mlekaserek topiony śmietankowy100 g kawałków wędzonego łososia /łosoś sałatkowy/3 łyżeczki musztardy francuskiejZiemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Studzimy. Osobiście preferuję ziemniaki ugotowane dzień wcześniej:)Szpinak podsmażamy na odrobinie masła, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Studzimy.Ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź rozdrabniamy za pomocą tłuczka do ziemniaków, dodajemy do nich przestudzony szpinak i wszystkie składniki zagniatając ciasto.Formujemy wałeczki i kroimy kopytka o długości 3-4cm.Wrzucamy partiami do posolonego wrzątku, gdy woda ponownie zacznie "bulgotać" zmniejszamy ogień, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy kilka minut pływające na powierzchni kopytka, Wyjmujemy łyżką cedzakową i wykładamy na szeroki półmisek uważając, by nie posklejały się ze sobą.Sos:W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Dolewamy mleko, ciągle mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy serek, mieszamy a następnie kawałki wędzonego łososia. Na małym ogniu gotujemy kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku musztardą i pierzem.