ßßß
S kładniki (na około 15 porcji) na farsz:350 g ugotowanego mięsa drobiowego1 kg kapusty kiszonej2 liście laurowe3 ziela angielskie20 dag leśnych grzybów lub pieczarek1 większa cebula2 łyżki masłasólpieprz na naleśniki:0,5 l mleka0,5 l wody niegazowanej2 jajkaok. 400 g mąki pszennej1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1/3 łyżki soli2 łyżki olejuolej do smażeniado panierowania:2 duże jajkabułka tarta do obtaczaniaolej do smażeniaFarsz:Kapustę kiszoną przepłukać zimną wodą, następnie zagotować pod przykryciem (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnych smaków, możemy odlać wodę z pierwszego gotowania i zalać nową) i gotować do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim, odcedzić i wyciągnąć dodatki tj. liście i ziele (moja mama jeżeli nie ma grzybów, dosypuje na tym etapie zupę grzybową z proszku i całość dokładnie miesza).Grzyby umyć, pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła i dusić do miękkości, dodając pokrojoną w kostkę cebulę.Ugotowane mięso drobno posiekać - jeżeli robimy ze świeżym, należy go zemleć a następnie przyprawić i usmażyć na pateln i.Kapustę, grzyby i mięso dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.Naleśniki:Wszystkie składniki na naleśniki z 1 łyżką oleju zmiksować ze sobą. Rozgrzać patelnię, wlać drugą łyżkę oleju by cienką warstwą pokrył całą powierzchnię. Smażyć naleśniki - pierwszy standardowo może się nie udać, natomiast kolejne nie będą już wymagały natłuszczania patelni :)Przygotowanie :Rozsmarować farsz na 2/3 powierzchni naleśnika (ok. 3 czubate łyżki farszu), dwa równoległe boki składać do środka w taki sposób, aby nie nakładały się na siebie, następnie zwijać wzdłuż podobnie jak dywan.Każdy krokiet obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.Najlepiej smakują z czerwonym barszczem:)