ßßß Cookit - przepis na Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem

Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem

nazwa

Wykonanie

Kolejną październikową propozycją w ramach akcji taniego gotowania będą krokiety. Dlaczego zakwalifikowałam je jako ekonomiczne danie? Ponieważ do ich przygotowania można wykorzystać mięsko z rosołu, połowę mleka do naleśników możemy zastąpić wodą, a z racji trwającego sezonu grzybowego ten dodatek możemy upolować sami w lesie - ewentualnie zastąpić go pieczarkami:)
Krokiety to naprawdę uniwersalne danie - mogą stanowić pyszny, powszedni obiad, mogą również godnie prezentować się na imprezowym stole.
Oczywiście jakość dodatków możemy podnieść, zastępując rosołowe mięsko świeżo zmieloną wieprzową szyneczką czy łopatką.
S kładniki (na około 15 porcji) na farsz:
350 g ugotowanego mięsa drobiowego
1 kg kapusty kiszonej
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
20 dag leśnych grzybów lub pieczarek
1 większa cebula
2 łyżki masła
sól
pieprz na naleśniki:
0,5 l mleka
0,5 l wody niegazowanej
2 jajka
ok. 400 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżki soli
2 łyżki oleju
olej do smażenia
do panierowania:
2 duże jajka
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
Farsz:
Kapustę kiszoną przepłukać zimną wodą, następnie zagotować pod przykryciem (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnych smaków, możemy odlać wodę z pierwszego gotowania i zalać nową) i gotować do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim, odcedzić i wyciągnąć dodatki tj. liście i ziele (moja mama jeżeli nie ma grzybów, dosypuje na tym etapie zupę grzybową z proszku i całość dokładnie miesza).
Grzyby umyć, pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła i dusić do miękkości, dodając pokrojoną w kostkę cebulę.
Ugotowane mięso drobno posiekać - jeżeli robimy ze świeżym, należy go zemleć a następnie przyprawić i usmażyć na pateln i.
Kapustę, grzyby i mięso dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Naleśniki:
Wszystkie składniki na naleśniki z 1 łyżką oleju zmiksować ze sobą. Rozgrzać patelnię, wlać drugą łyżkę oleju by cienką warstwą pokrył całą powierzchnię. Smażyć naleśniki - pierwszy standardowo może się nie udać, natomiast kolejne nie będą już wymagały natłuszczania patelni :)
Przygotowanie :
Rozsmarować farsz na 2/3 powierzchni naleśnika (ok. 3 czubate łyżki farszu), dwa równoległe boki składać do środka w taki sposób, aby nie nakładały się na siebie, następnie zwijać wzdłuż podobnie jak dywan.
Każdy krokiet obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Najlepiej smakują z czerwonym barszczem:)
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/10/tanie-gotowanie-krokiety-z-kapusta.html