Wykonanie
Kolejną październikową propozycją w ramach akcji taniego gotowania będą krokiety. Dlaczego zakwalifikowałam je jako ekonomiczne danie? Ponieważ do ich przygotowania można wykorzystać
mięsko z rosołu, połowę
mleka do naleśników możemy zastąpić
wodą, a z racji trwającego sezonu
grzybowego ten dodatek możemy upolować sami w lesie - ewentualnie zastąpić go
pieczarkami:)Krokiety to naprawdę uniwersalne danie - mogą stanowić pyszny, powszedni obiad, mogą również godnie prezentować się na imprezowym
stole.Oczywiście jakość dodatków możemy podnieść, zastępując rosołowe
mięsko świeżo zmieloną wieprzową szyneczką czy
łopatką.
S kładniki (na około 15 porcji) na farsz:350 g ugotowanego
mięsa drobiowego1 kg
kapusty kiszonej2
liście laurowe3
ziela angielskie20 dag leśnych
grzybów lub
pieczarek1 większa
cebula2 łyżki
masłasólpieprz na naleśniki:0,5 l
mleka0,5 l
wody niegazowanej2
jajkaok. 400 g
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1/3 łyżki
soli2 łyżki
olejuolej do smażeniado panierowania:2 duże
jajkabułka tarta do obtaczania
olej do smażeniaFarsz:
Kapustę kiszoną przepłukać zimną
wodą, następnie zagotować pod przykryciem (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnych smaków, możemy odlać
wodę z pierwszego gotowania i zalać nową) i gotować do miękkości z
liściem laurowym i
zielem angielskim, odcedzić i wyciągnąć dodatki tj. liście i ziele (moja mama jeżeli nie ma
grzybów, dosypuje na tym etapie zupę
grzybową z proszku i całość dokładnie
miesza).
Grzyby umyć, pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem
masła i dusić do miękkości, dodając pokrojoną w kostkę
cebulę.Ugotowane
mięso drobno posiekać - jeżeli robimy ze świeżym, należy go zemleć a następnie przyprawić i usmażyć na pateln i.
Kapustę,
grzyby i
mięso dokładnie wymieszać, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Naleśniki:Wszystkie składniki na naleśniki z 1 łyżką
oleju zmiksować ze sobą. Rozgrzać patelnię, wlać drugą łyżkę
oleju by cienką warstwą pokrył całą powierzchnię. Smażyć naleśniki - pierwszy standardowo może się nie udać, natomiast kolejne nie będą już wymagały natłuszczania patelni :)Przygotowanie :Rozsmarować farsz na 2/3 powierzchni naleśnika (ok. 3 czubate łyżki farszu), dwa równoległe boki składać do środka w taki sposób, aby nie nakładały się na siebie, następnie zwijać wzdłuż podobnie jak dywan.Każdy krokiet obtoczyć w
jajku, następnie w
bułce tartej i smażyć na rozgrzanym
oleju z każdej strony.Najlepiej smakują z czerwonym barszczem:)