Wykonanie
Moi stali goście - zarówno Ci blogowi, jak i odwiedzający
progi naszego domu - zaobserwowali, że w ostatnim czasie z niekłamaną przyjemnością testuję
wina marki Celebro, dzięki nawiązanej współpracy z "wydawcą" tej
serii ;)Dziś prezentuję kolejny, kulinarny eksperyment z wykorzystaniem białego, francuskiego Celebro o pięknej, złocistej barwie i delikatnym,
cytrusowym aromacie. Myślę, że smakoszom lekkich acz wytrawnych smaków przypadnie do gustu:)

Składniki:1
filet z kurczaka1 średnia
cukinia1 średni
por1 średni słoiczek
suszonych pomidorów w zalewie1 szklanka białego,
półwytrawnego wina Celebro
sól,
pieprz,
curry do smaku
oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek)
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić
solą,
pieprzem i
curry, wrzucić na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością
oliwy z oliwek, zrumienić, przełożyć do rondla.
Pora umyć, pokroić w krążki, wyłożyć na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością
oliwy, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem w tym czasie przygotowując
cukinię, którą po umyciu i pokrojeniu w kostkę (ja zostawiam skórkę) dodać do duszonego
pora, zamieszać i dusić razem około 3 - 5 minut. Po tym czasie warzywa przełożyć do rondla z
mięsem, dodać pokrojone na kawałki
pomidory, zalać szklaną
białego wina i dusić razem około 7-10 minut.Przygotowana potrawka idealnie komponuje się z
makaronem penne ugotowanym al dente (ja łączę całość przed podaniem ), czy też ugotowanym na sypko
ryżem.