Wykonanie
Poniższa propozycja jest nieco bardziej czasochłonna od tradycyjnej wersji spaghetti, ale z pewnością warta przetestowania!
Składniki:80 dkg
mięsa mielonegojajko1 łyżka siekanych
ziół (np.
tymianek,
natka pietruszki)ok. 2-3 łyżek
bułki tartej1 łyżka
musztardysól,
pieprz,
curry1 porcja
włoszczyzny4
pieczarki2 łyżki
przecieru pomidorowego1,5 szklanki
bulionuoliwa z oliwek1 łyżka
masła400 g
makaronu spaghettiWłoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
pieczarki pokroić w plastry. Warzywa poddusić na patelni na 2 łyżkach rozgrzanej
oliwy z oliwek z dodatkiem łyżki
masła, przełożyć do rondla, podlać
bulionem, gotować do miękkości, dodając
przecier pomidorowy, doprawiając
pieprzem i
curry.
Mięso mielone wyrobić z
jajkiem,
ziołami,
bułką tartą,
musztardą i
przyprawami, formować klopsiki, podsmażyć na rumiano na rozgrzanej
oliwie z oliwek i przełożyć do gotujących się jarzyn i gotować razem około 5-7 minut na małym ogniu.Podawać z
makaronem ugotowanym al dente.