ßßß Cookit - przepis na Zupa dyniowa (+ suszenie pestek dyni)

Zupa dyniowa (+ suszenie pestek dyni)

nazwa

Wykonanie

W listopadzie i październiku na wszystkich straganach pierwszym warzywem czy owocem, które rzuca się w oczy są piękne, soczyście pomarańczowe dynie. Powszechna jest opinia, że dynia jest mdła i nijaka, a jedyne do czego się nadaje to bycie lampionem na Halloween. :) Obiecuje Wam jednak, że jeśli spróbujecie tej zupy, już nigdy nie powiecie, że dynia jest bez smaku i mam nadzieję, że ją docenicie, tak jak ja jakiś czas temu.
Składniki (4 porcje):
800 g dyni po obraniu i wydrążeniu (czyli cała dynia o wadze ok. 1,4 kg)
6 cm świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
1 papryczka chilli
750 ml bulionu
2 łyżeczki cukru
1 pomarańcza
pół cytryny
pół łyżeczki słodkiej papryki
sól
pestki dyni
4 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
Dynię obieramy i wydrążamy, a wyciągnięte ze środka pestki przekładamy do miseczki. Kroimy w kostkę . Imbir obieramy. Kroimy razem z czosnkiem i papryczką chilli (wielkość kawałków nie ma większego znaczenia, bo i tak później będziemy używać blendera).
Pestki staramy się jak najlepiej oczyścić z resztek dyni, a następnie płuczemy na sitku (najlepiej ze sporymi oczkami) pod bieżącą wodą. Pestki osuszamy używając ściereczki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 80-90 stopni piekarnika na godzinę, co jakiś czas mieszając .
W garnku zagotowujemy bulion i wrzucamy do niego wszystkie warzywa. Gotujemy 15-20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać . Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy za pomocą blendera, aż powstanie nam konsystencja kremu i żadne kawałki nie będą pływać w środku.
Zupę doprawiamy sokiem wyciśniętym z całej pomarańczy i połowy cytryny. Dosypujemy cukru, papryki i soli. Gotujemy chwilę i gotowe!
Gdy pestki są już wysuszone, część obieramy, by wsypać do zupy, a resztę możemy przełożyć np. do słoika, by mieć zdrową przekąskę gdy najdzie nas ochota. Zupę nalewamy do miseczek, nakładamy po łyżce śmietany i posypujemy pestkami. Możemy udekorować świeżymi ziołami, które aktualnie mamy w domu.
Źródło:http://zakrecony-widelec.blogspot.com/2014/11/zupa-dyniowa-suszenie-pestek-dyni.html