Wykonanie
My mamy swojego „Śledzika”, a w Anglii obchodzony jest w wigilię Środy Popielcowej - Dzień Naleśnika:) Zwyczaj bierze swój początek od pewnej damy mieszkającej w hrabstwie Buckinghamshire, która tak zapamiętale smażyła naleśniki, iż o mały włos nie zdążyła na nabożeństwo pokutne odbywające się tradycyjnie przed rozpoczęciem Wielkiego Postu. Nie chcąc tracić już ani chwili, pobiegła do kościoła... z patelnią i smażącym się na niej naleśnikiem:) Do dziś odbywają się w Anglii w przeddzień Środy Popielcowej biegi z patelniami - w zabawie ocenia się przede wszystkim szybkość i precyzję uczestników w przewracaniu naleśników:)Dzisiejszy przepis na
ziołowe naleśniki z
pieczarkami to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie. Smaku dodaje mu jedwabisty i delikatny sos
serowy. W tym przypadku naleśniki są na wodzie, a nie na
mleku. Taką wersję robiłam po raz pierwszy i osobiście muszę przyznać, że jest o wiele lepsza, naleśniki są zdecydowanie bardziej delikatne i lepiej się pieką. Zatem smacznego Dnia Naleśnika, Moi
Drodzy:)
SKŁADNIKI (na 8 naleśników):1 pęczek
natki pietruszki4 duże
jajka125 g
mąkiszczypta
soli300 ml
wodyolej do smażeniaNadzienie:1 duża
cebula325 g
pieczarekolej2 ząbki
czosnkusól i
pieprzSos:100 g
żółtego sera sera (ja użyłam Radamera)25 g
masła2 łyżki
mąki200 ml
mlekaszczypta
pieprzu cayenneWYKONANIE:
Natkę umyj i drobno posiekaj, tak aby otrzymać jej 3 łyżki. Ubij
jajka z niewielką ilością
wody, wmieszaj
mąkę i szczyptę
soli, a
potem stopniowo wlej 300 ml
wody i wymieszaj całość na gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut.Przygotuj nadzienie: obierz i drobno posiekaj
cebulę. Pokrój w plasterki
grzyby. Rozgrzej na patelni
olej i zeszklij na nim
cebulę. Dodaj rozgnieciony
czosnek i pokrojone
grzyby. Zwiększ ogień i duś wszystko do momentu, aż sok, który puściły
pieczarki, wyparuje. Dopraw wszystko
solą i
pieprzem, zdejmij z ognia.Przygotuj sos: zetrzyj
ser. Roztop w małym rondlu
masło i wmieszaj
mąkę. Zdejmij z ognia. Stopniowo wlej
mleko, energicznie mieszając, aby nie dopuścić do powstania grudek. Następnie doprowadź sos do wrzenia, cały czas mieszając, chwilę go pogotuj, aby zgęstniał. Dodaj
ser oraz
pieprz i gotuj na wolnym ogniu, aż
ser się rozpuści.Rozgrzej nieco
oleju na patelni i usmaż cienkie naleśniki. Podgrzej nadzienie i sos. Nałóż farsz na naleśniki i
zwiń je według upodobania. Polej sosem i od razu podawaj.
Smacznego!Przepis pochodzi z książki Naleśniki i placki, z
serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.