Wykonanie
Oto propozycja na szybki obiad lub smaczną kolację w iście amerykańskim stylu. Każda amerykańska rodzina ma swój własny przepis na zapiekankę faszerowaną
mięsem,
rybą lub warzywami. W tej pysznej wersji ciasto nadziewane jest
wędzoną szynką i roztopionym
serem. Polecam!

SKŁADNIKI (na 4-6 porcji, w zależności od tego, jak bardzo jesteśmy głodni;)):400 g
mąki oraz nieco do podsypania blatu150 g zimnego
masła2 duże
jajka i 1 do posmarowania zapiekanki
sólzimna
wodaNadzienie:1
brokuł4 duże
marchewki2
pory275 g
wędzonej szynki200 g
sera monterey
jack lub
cheddaraWYKONANIE:Wsyp do miski
mąkę i łyżeczkę
soli, rozetrzyj je palcami z
masłem, dodaj
jajka oraz 4-5 łyżek zimnej
wody. Wymieszaj składniki na gładkie ciasto. Przykryj je folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.Umyj
brokuła i podziel go na różyczki. Obierz i pokrój w plasterki
marchewki, a także oczyszczone
pory. Zagotuj w garnku osoloną
wodę, włóż
marchewki i gotuj 2 minuty. Dodaj
brokuły oraz
pory i gotuj kolejne 3 minuty, po czym dokładnie osącz. Pokrój w kostkę
szynkę i
ser.Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 ° C. Natłuść okrągłą formę o średnicy około 27 cm (ja użyłam formy do tarty). Rozwałkuj połowę ciasta na oprószonym
mąką blacie i wyłóż nim formę. Nałóż na spód odsączone warzywa, posyp je
szynką i
serem, a także dopraw
pieprzem i
solą. Rozwałkuj resztę ciasta i przykryj nim nadzienie. Dociśnij dobrze brzegi ciasta. W środku zapiekanki wytnij otwór, przez który podczas pieczenia będzie się wydostawać na zewnątrz para
wodna. Wierzch zapiekanki posmaruj roztrzepanym
jajkiem i piecz ją 45 minut na złoty kolor. Aby danie było w pełni amerykańskie, podaj do zapiekanki
ketchup:)



Smacznego!Przepis pochodzi z książki Pizze, kisze i zapiekanki, z
serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.