ßßß
SKŁADNIKI (na 4-6 porcji, w zależności od tego, jak bardzo jesteśmy głodni;)):400 g mąki oraz nieco do podsypania blatu150 g zimnego masła2 duże jajka i 1 do posmarowania zapiekankisólzimna wodaNadzienie:1 brokuł4 duże marchewki2 pory275 g wędzonej szynki200 g sera monterey jack lub cheddaraWYKONANIE:Wsyp do miski mąkę i łyżeczkę soli, rozetrzyj je palcami z masłem, dodaj jajka oraz 4-5 łyżek zimnej wody. Wymieszaj składniki na gładkie ciasto. Przykryj je folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.Umyj brokuła i podziel go na różyczki. Obierz i pokrój w plasterki marchewki, a także oczyszczone pory. Zagotuj w garnku osoloną wodę, włóż marchewki i gotuj 2 minuty. Dodaj brokuły oraz pory i gotuj kolejne 3 minuty, po czym dokładnie osącz. Pokrój w kostkę szynkę i ser.Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 ° C. Natłuść okrągłą formę o średnicy około 27 cm (ja użyłam formy do tarty). Rozwałkuj połowę ciasta na oprószonym mąką blacie i wyłóż nim formę. Nałóż na spód odsączone warzywa, posyp je szynką i serem, a także dopraw pieprzem i solą. Rozwałkuj resztę ciasta i przykryj nim nadzienie. Dociśnij dobrze brzegi ciasta. W środku zapiekanki wytnij otwór, przez który podczas pieczenia będzie się wydostawać na zewnątrz para wodna. Wierzch zapiekanki posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz ją 45 minut na złoty kolor. Aby danie było w pełni amerykańskie, podaj do zapiekanki ketchup:)

Smacznego!Przepis pochodzi z książki Pizze, kisze i zapiekanki, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.