Wykonanie
Oto nieprzyzwoicie
czekoladowe ciacho! W tym kuszącym cieście wachlarzyk z plasterków
gruszek skryty jest pod ciemnym i gorzkim
kakao. Dla odmiany można przygotować
śliwkową lub
brzoskwiniową wersję ciasta. Polecam!

SKŁADNIKI:
2
gruszki - najlepsze będą twardsze
owoce, dzięki temu nie rozpadną się w cieście
40 g
kakao125 ml
mleka200 g
mąki1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g miękkiego
masła200 g
cukru2
jajkaWYKONANIE:
Dno tortownicy o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki formy natłuść i wysyp
mąką. Obierz
gruszki, oczyść z pestek i gniazd nasiennych, następnie pokrój każdą ćwiartkę
owocu na 3 plasterki. Ułóż z nich wachlarzyk na dnie formy.
Wsyp
kakao do miski. Podgrzej
mleko i zalej nim
kakao. Dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przesiej
mąkę z
sodą i proszkiem do miski. W większym naczyniu umieść
masło i
cukier, utrzyj mikserem na puszystą masę, dodaj
jajka i ponownie zmiksuj. Następnie wmieszaj płynne
kakao i wsyp
mąkę. Wyłóż ciasto na
gruszki w tortownicy i wyrównaj jego wierzch.
Ciasto piecz przez godzinę i 15 minut w 150 °C, do tzw. suchego patyczka. Pozostaw ciasto w formie do lekkiego przestudzenia na około 10 minut, a następnie odwróć je do góry dnem i wyjmij z formy, usuwając z niego papier.



Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Tradycyjne ciasta, z
serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.