Wykonanie
Dawno na blogu nie było przepisu na coś
mięsnego, dlatego
pora to zmienić;) Dziś przedstawiam klasyczne austriackie danie w wersji z wytrawnym nadzieniem z doprawionej
ziołami wieprzowiny,
boczku i warzyw. Posypane
bułką tartą roladki są niezwykle kruche i delikatne. Ciasto na strudel można przygotować wcześniej - maksymalnie 2 dni - i przechowywać w lodówce, aż do wykorzystania.
SKŁADNIKI (na 12 roladek):300 g
mąki oraz nieco do podsypania blatu1 łyżeczka
soli3 duże
jajkatłuszcz do formyNadzienie:1
marchewka50 g
wędzonego boczku1
cebula1 ząbek
czosnku1 łyżka
masła0,5 kg mielonej
wieprzowiny1 łyżka suszonego
majeranku125 ml
bulionu warzywnego2 łyżki
bułki tartejsól i
pieprzWYKONANIE:Wsyp do miski
mąkę i łyżeczkę
soli. Dodaj
jajka i wymieszaj wszystko na miękkie ciasto. Lekko je zagnieć, po czym schłodź w lodówce przez 30 minut.Nadzienie: obierz i pokrój w małą kostkę
marchewkę,
cebulę i
czosnek. Pokrój drobno
boczek. Roztop
masło na patelni i zeszklij
cebulę z
czosnkiem. Dodaj
marchewkę,
boczek,
mielone mięso oraz
majeranek. Dopraw całość
solą i
pieprzem. Smaż 10 minut na wolnym ogniu, aż
mięso się zrumieni, a płyn odparuje. Następnie zdejmij nadzienie z ognia i przestudź.Rozwałkuj ciasto na duży płat na lekko oprószonym
mąką blacie. Rozsmaruj na nim masę
mięsną i
zwiń je, formując roladę. Pokrój ją na 12 części i ułóż je w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Polej roladki
bulionem warzywnym i posyp
bułką tartą. Piecz 30 minut w temperaturze 180 °C, aż ciasto będzie chrupiące, a obłożenie rumiane.
Smacznego!