Wykonanie
Przepisów świątecznych ciąg dalszy:) Dziś
pora na jasne, lekkie ciasto usiane
rodzynkami i doprawione
cytryną oraz
kardamonem, którego kuszący zapach roznosi się po całym domu podczas pieczenia babki:) Zamiast mielonego
kardamonu można użyć całych strączków, wystarczy rozbić je w moździerzu.
SKŁADNIKI: wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej250 g
cukru pudru + trochę do dekoracji180 g
masła2
jajka150 ml
mleka1
cytryna1/2 łyżeczki mielonego
kardamonu300 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g
rodzynekWYKONANIE:
Cukier utrzeć z
masłem na puszystą masę. Dodawać do niej po kolei
jajka, za każdym razem dokładnie ucierając masę, a
potem stopniowo wlewać
mleko. Zetrzeć 1/2 łyżeczki (a nawet więcej:))
skórki cytrynowej i wmieszać ją do ciasta razem z
kardamonem. Odłożyć nieco
mąki, a resztę przesiać razem z
proszkiem do pieczenia i wmieszać do ciasta. W odłożonej
mące obtoczyć
rodzynki (dzięki temu nabiorą lekkości i nie opadną na dno babki) i wmieszać je do ciasta. Masę przełożyć do podłużnej foremki o pojemności litra. Jeśli używacie foremki silikonowej, to nie trzeba jej niczym wykładać ani natłuszczać. Inny rodzaj foremki należy dokładnie natłuścić. Ja użyłam foremki takiej, jak tutaj klik . Ciasto pieczemy w 170 °C przez 55-60 minut. Ja piekłam ponad godzinę. Najlepszą miarą jest wbicie wykałaczki w środek ciasta, ten najbardziej wyrośnięty. Jeśli będzie sucha, to znak, że ciasto jest upieczone. Po upieczeniu babka praktycznie sama wyskakuje z foremki silikonowej:) Przed podaniem posypujemy ciasto
cukrem pudrem.
SMACZNEGO!Przepis pochodzi z książki
Torty i ciasta na specjalne okazje, z
serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów .