Wykonanie
            Dzisiejsze danie to propozycja na błyskawiczny i smaczny obiad. Lekko podsmażona 
cukinia, uduszona w pysznym sosie 
śmietanowym z 
cebulą, doskonale łączy się ze świeżym smakiem 
fety. Przed podaniem wystarczy posypać danie świeżymi 
ziołami, które akurat mamy pod ręką, lub na przykład startą 
mozzarellą.SKŁADNIKI (na 4 porcje):400 g 
makaronu - np. rurki lub świderki (ja użyłam odmiany pełnoziarnistej, która jest nie tylko zdrowsza, ale także o wiele smaczniejsza)600 g 
cukinii2 łyżki 
oliwy1 
cebula2 ząbki 
czosnku100 g 
wędzonego boczku150 ml kremówki 36%200 g 
sera fetado dekoracji świeże 
zioła (np. 
bazylia) lub starta 
mozzarellasól i 
pieprzWYKONANIE:
Cukinię obierz "co drugie cięcie" - tak, by powstały dekoracyjne pasy. Następnie przekrój ją wzdłuż na pół i pokrój w półcentymetrowe plasterki. Na dużej patelni rozgrzej 
oliwę. Obierz 
cebulę i 
czosnek - 
cebulę posiekaj, a 
czosnek przeciśnij przez praskę. 
Cebulę lekko zrumień na 
oliwie, a 
czosnek krótko przesmaż, uważając by nie zbrązowiał i nie zrobił się gorzki. Pokrój drobno 
boczek, włóż go na patelnię do 
cebuli i 
czosnku i krótko podsmaż, cały czas mieszając. Dodaj pokrojoną 
cukinię i dopraw składniki 
solą (z nią ostrożnie, bo 
feta jest słona) oraz 
pieprzem. Gdy 
cukinia będzie już miękka, wlej kremówkę i duś na małym ogniu 6-8 minut. Ugotuj 
makaron w osolonej wodzie, al dente . Wkrusz 
fetę do dużej miski. 
Makaron osącz na sicie i wymieszaj z 
fetą. Dodaj 
makaron do 
cukinii, wymieszaj, aż cały pokryje się sosem, po czym posyp każdą porcję świeżymi 
ziołami lub tartą 
mozzarellą.

Smacznego!Przepis pochodzi z książki Szybkie dania z 
makaronu, z 
serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów .