Wykonanie
Nadmiar
jabłek wykorzystałam do zrobienia szarlotki, uwielbiam na kruchym cieście, choć nie przepadam za robieniem go, bo nie zawsze mi wychodzi.Przepis pochodzi z Domowe wypieki zmodyfikowałam dodając polewę
chałwową. Wydanie specjalne 1(24)/12Składniki na tortownicę 26 cm:Ciasto:30 dag
mąki pszennej15 dag
masła3
żółtka4-5 łyżek
cukrułyżeczka
proszku do pieczeniałyżka
bułki tartejtłuszcz i
bułka tarat do tortownicyMasa
jabłkowa:około 1 kg
jabłek (najlepsze antonówki)10 dag
cukru2 łyeczki
cukru waniliowegołyżeczka
cynamonuBeza kokosowa:3
białka10 dag
cukru pudru10 dag wiórek
kokosowychPolewa chałwowa:2 batoniki
chałwowe2 łyżki
mleka2 łyżki
soku jabłkowego50 g
masłaTortownicę wysmarować tłuszczem i posypać
bułką tartą. Składniki ciasta oprócz
bułki tartej szybko wyrobić, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunać gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Smażyć w szerokim rondlu z
cukrem i
cukrem pudrem, aż cakowicie odparują, po czym ostudzić i wymieszać z
cynamonem.Ciasto rozwałkować na okrągły placek, wyłożyć nim dno i boki tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiec około 30 minut. Gdy ciasto nabierze złotego koloru, wyjąć z piekarnika i posypać łyżką
bułki tartej.
Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając
cukier puder, następnie delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi. Na cieście rozsmarować masę
jabłkową, na niej
bezę kokosową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze ok. 30 minut w temoperaturze 150 stopni., aż
beza się zrumieni.po wyjęciu polać ciasto ciepłą polewą
chałwową: wszystkie składniki rozpuścić w garnku.Można posypać wiórkami kokosowymi lub
płatkami kokosuSmacznego!