Wykonanie
Może na porządnym blogu kulinarnym nie wypada przyznawać się do korzystania z półproduktów czy gotowych przypraw, ale kto powiedział że to jest porządny blog kulinarny? :D Tak, korzystam czasem z "Pomysłów na...", gotowych
sosów w słoiku, jadam zupki z papierka, kebab za
rogiem i ... więcej grzechów nie pamiętam. Wszystko jest dla ludzi, byle nie za często."Papirus" kupiłam kiedyś z czystej ciekawości i przygotowałam
kurczaka, tak jak w przepisie na opakowaniu. Smaży się szybko i wygodnie, ale był baardzo słony. Nie planowałam ponownie ryzykować, ale skusił mnie durszlakowy konkurs.Dlaczego placki ziemniaczane w papirusie? Stwierdziłam, że jeśli przygotuję je bez przypraw, bo może im ta gotowa mieszanka nie zaszkodzi, a poza tym w plackach denerwuje mnie ociekający tłuszcz, a to może być alternatywa. Tak, tak, wiem, że ten papirus też jest nasączony tłuszczem, jednak moje przypuszczenia sprawdziły się i placki wyszły znacznie mniej tłuste niż smażone tradycyjnie na
oleju.
Skład:0,5 kg
ziemniaków1
jajko2 łyżki
mąki pszennej1 "Pomysł na...papirus z
papryką"sos:100 ml
jogurtu naturalnegoząbek
czosnku2 łyżki posiekanego
koperkuWykonanie:
Ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach (błogosławieństwem są wszystkie roboty kuchenne mające taką funkcję) i delikatnie odsączamy z nadmiaru płynu. Wbijamy
jajko i dodajemy
mąkę. Następnie na suchej patelni kładziemy papirus i na połowie formujemy placki (ja kładłam po 2 małe), przykrywamy i smażymy kilka minut na wolnym ogniu z każdej strony.
Jogurt mieszamy z rozgniecionym
czosnkiem i
koperkiem.
Zając