Wykonanie
Cukinia jest teraz najsmaczniejsza, a szaleję za mięciutkimi plackami o lekko
czosnkowym smaku, więc nie mogło ich zabraknąć na blogu. Gdy ostatnio wspominałam Mamie o tym daniu, stwierdziła, że placki w smaku są super, ale konsystencja jest trochę ,,zbyt wodnista''. Zainspirowało mnie to do zmodyfikowania przepisu; dzięki
ziemniakom placki są bardziej kremowe i treściwe, bardziej sycą, zwarte i smakują niesamowicie z
paprykowym sosem jogurtowym.►
cukinia [300 g / pół dużej sztuki]►
olej rzepakowy [5 g / łyżeczka]►
ziemniaki [100 g/ średnia sztuka]►
białko jaja [30 g /
białko z jednego
jajka]►
jajko L [1 sztuka]►
mąka pszenna pełnoziarnista [50 g]►
jogurt naturalny [100 g] ►
papryka słodka[pół łyżeczki]►sól morska [łyżeczka]►czosnek granulowany [pół łyżeczki]
Ziemniaki i
cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcedzić z
wody (można w ściereczce, w ręcznikach papierowych albo - mój ulubiony sposób - używając praski do
ziemniaków).Do odsączonych warzyw dodać
czosnek i połowę
soli,
białko, całe
jajko oraz
mąkę, wymieszać do pozbycia się grudek.Przesmażyć placki na łyżeczce
oleju aż do ścięcia się ciasta (3-5 minut z każdej strony).Ścięte placki wstawić na 20 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Podawać ze schłodzonym
jogurtem doprawionym
papryką i
solą.