ßßß Cookit - przepis na Placki cukiniowo-ziemniaczane.

Placki cukiniowo-ziemniaczane.

nazwa

Wykonanie

Cukinia jest teraz najsmaczniejsza, a szaleję za mięciutkimi plackami o lekko czosnkowym smaku, więc nie mogło ich zabraknąć na blogu. Gdy ostatnio wspominałam Mamie o tym daniu, stwierdziła, że placki w smaku są super, ale konsystencja jest trochę ,,zbyt wodnista''. Zainspirowało mnie to do zmodyfikowania przepisu; dzięki ziemniakom placki są bardziej kremowe i treściwe, bardziej sycą, zwarte i smakują niesamowicie z paprykowym sosem jogurtowym.
cukinia [300 g / pół dużej sztuki]
olej rzepakowy [5 g / łyżeczka]
ziemniaki [100 g/ średnia sztuka]
białko jaja [30 g / białko z jednego jajka]
jajko L [1 sztuka]
mąka pszenna pełnoziarnista [50 g]
jogurt naturalny [100 g] ► papryka słodka[pół łyżeczki]
►sól morska [łyżeczka]
►czosnek granulowany [pół łyżeczki]
Ziemniaki i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcedzić z wody (można w ściereczce, w ręcznikach papierowych albo - mój ulubiony sposób - używając praski do ziemniaków).
Do odsączonych warzyw dodać czosnek i połowę soli, białko, całe jajko oraz mąkę, wymieszać do pozbycia się grudek.
Przesmażyć placki na łyżeczce oleju aż do ścięcia się ciasta (3-5 minut z każdej strony).
Ścięte placki wstawić na 20 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Podawać ze schłodzonym jogurtem doprawionym papryką i solą.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2015/08/placki-cukiniowo-ziemniaczane_11.html