Wykonanie
alternatywa dla tradycyjnych ruskichUwielbi am pierogi. Jeść i robić :) Po raz kolejny zamieniłam
mąkę pszenn ą, której w ogóle nie używam od około 3mc, na
mąkę orkiszow ą pełnoziarnist ą . Ciasto jest bardzo dobre w smaku i lepi się również super, nie rozpada się, nie rwie. Jedynie rozwałkowanie go wymaga więcej siły niż przy zwykłym
białym cieście pszennym. Przy tym całym wałkowaniu przydałby się jakiś silny pomagier. Mój miły niestety był w pracy podczas mojej walki, więc niestety nie mogłam go do tego wykorzystać. Następnym razem
będę miała na uwadze wybieranie właściwej
pory na robienie pierogów pełnoziarnistych :)Wersja ta jest idealna dla osób, które wystrzegają się
mleka krowiego i pszenicy. :)

SkładnikiFarsz350 gr
sera owczego (u mnie taki: click)800 gr
ziemniaków1 duża
cebulasól i
pieprz do smakuCiasto500g
maki orkiszowej pełnoziarnistejok. szklanka gorącej
wody3-4 łyżki
oleju1
jajkoszczypta
soli
F arsz
Cebulkę szklimy n a m aśle (lub w wersji wege n a
oleju). Ziemni aki gotujemy i studzimy. N ajlepiej ugotow ać je sobie dzień wcześniej . Ziemni
aczki przecisk amy przez pr askę do ziemni aków. Z
serem możn a zrobić to s amo lub rozdrobnić widelcem. J a wybr ał am widelec. Ł ą czymy wszystko r azem i dopr awi amy do sm aku. Uw aż amy z sol ą !
Ser owczy jest w sm aku bliski fecie, jest więc dość mocno słony. Ł atwo możn a przesolić :)CiastoZagotowujemy
wodę w czajniku.
Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy gorącą
wodę i mieszamy łyżką. Po lekkim przestygnięciu wlewamy
olej i wbijamy
jajko. Ugniatamy kilka minut ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Przykrywamy ciasto ściereczką, żeby nie wyschło.Rozwałkowujemy ciasto na lekko oprószonej stolnicy i wycinamy kółka szklanką. Formujemy z farszu kuleczki, którymi
potem nadziewamy nasze pierożki.Ulepione pierożki kł adziemy n a ściereczce i przykrywamy drug ą . Gotujemy na wrzątku, chwilkę po wypłynięciu wyjmujemy sedzaczkiem, solimy i polewamy ulubioną okrasą. Możn a również podsm ażyć. U n as w dzień zrobieni a zjedzone z
cebulk a, n a drugi dzień odsm ażone n a m asełku. W obu przyp adk ach pych a :)