ßßß Cookit - przepis na Pierogi orkiszowe z serem owczym i ziemniakami

Pierogi orkiszowe z serem owczym i ziemniakami

nazwa

Wykonanie

alternatywa dla tradycyjnych ruskich
Uwielbi am pierogi. Jeść i robić :) Po raz kolejny zamieniłam mąkę pszenn ą, której w ogóle nie używam od około 3mc, na mąkę orkiszow ą pełnoziarnist ą . Ciasto jest bardzo dobre w smaku i lepi się również super, nie rozpada się, nie rwie. Jedynie rozwałkowanie go wymaga więcej siły niż przy zwykłym białym cieście pszennym. Przy tym całym wałkowaniu przydałby się jakiś silny pomagier. Mój miły niestety był w pracy podczas mojej walki, więc niestety nie mogłam go do tego wykorzystać. Następnym razem będę miała na uwadze wybieranie właściwej pory na robienie pierogów pełnoziarnistych :)
Wersja ta jest idealna dla osób, które wystrzegają się mleka krowiego i pszenicy. :)
Składniki
Farsz
350 gr sera owczego (u mnie taki: click)
800 gr ziemniaków
1 duża cebula
sól i pieprz do smaku
Ciasto
500g maki orkiszowej pełnoziarnistej
ok. szklanka gorącej wody
3-4 łyżki oleju
1 jajko
szczypta soli
F arsz
Cebulkę szklimy n a m aśle (lub w wersji wege n a oleju). Ziemni aki gotujemy i studzimy. N ajlepiej ugotow ać je sobie dzień wcześniej . Ziemni aczki przecisk amy przez pr askę do ziemni aków. Z serem możn a zrobić to s amo lub rozdrobnić widelcem. J a wybr ał am widelec. Ł ą czymy wszystko r azem i dopr awi amy do sm aku. Uw aż amy z sol ą ! Ser owczy jest w sm aku bliski fecie, jest więc dość mocno słony. Ł atwo możn a przesolić :)
Ciasto
Zagotowujemy wodę w czajniku. Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy gorącą wodę i mieszamy łyżką. Po lekkim przestygnięciu wlewamy olej i wbijamy jajko. Ugniatamy kilka minut ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Przykrywamy ciasto ściereczką, żeby nie wyschło.
Rozwałkowujemy ciasto na lekko oprószonej stolnicy i wycinamy kółka szklanką. Formujemy z farszu kuleczki, którymi potem nadziewamy nasze pierożki.
Ulepione pierożki kł adziemy n a ściereczce i przykrywamy drug ą . Gotujemy na wrzątku, chwilkę po wypłynięciu wyjmujemy sedzaczkiem, solimy i polewamy ulubioną okrasą. Możn a również podsm ażyć. U n as w dzień zrobieni a zjedzone z cebulk a, n a drugi dzień odsm ażone n a m asełku. W obu przyp adk ach pych a :)
Źródło:http://cieszysiemicha.blogspot.com/2014/05/pierogi-orkiszowe-z-serem-owczym-i.html