ßßß
Składniki:- 1 główka kapusty białej,- 250g mielonego mięsa,- 200g ryżu,- 1 duża cebula,- 3 duże marchewki,- 5,6 pomidorów i koncentrat pomidorowy lub sos pomidorowy,- przyprawy.Zaczynamy od ugotowania ryżu w osolonej wodzie. Następnie startą na dużych oczkach marchewkę łączymy w misce z posiekanym czosnkiem, cebulą, doprawionym solą i pieprzem mięsem i z ryżem. Całość mieszamy i doprawiamy czerwoną papryką, mielonym czosnkiem i tymiankiem.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, z kapusty wycinamy środek i wybieramy ok. 10 największych liści. Gotujemy je przez 5 minut tak by wystarczająco zmiękły.
Następnie liście te faszerujemy mięsem i zawiązujemy w gołąbki, najlepiej mocno związać je nitką tak by mieć pewność, ze farsz nie ucieknie podczas gotowania. Gołąbki układamy w garnku, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, parę kulek pieprzu i gotujemy przez ok. 30 minut.
Po tym czasie do wywaru dodajemy zblenderowane pomidory, parę łyżek koncentratu pomidorowego i posiekane w plasterki 2 marchewki. Gotujemy do czasu aż sos zgęstnieje. Podajemy z listkami pietruszki. Smacznego :-)