Wykonanie

Składniki:- 1 główka
kapusty białej,- 250g
mielonego mięsa,- 200g
ryżu,- 1 duża
cebula,- 3 duże
marchewki,- 5,6
pomidorów i
koncentrat pomidorowy lub
sos pomidorowy,-
przyprawy.Zaczynamy od ugotowania
ryżu w osolonej wodzie. Następnie startą na dużych oczkach
marchewkę łączymy w misce z posiekanym
czosnkiem,
cebulą, doprawionym
solą i
pieprzem mięsem i z
ryżem. Całość mieszamy i doprawiamy
czerwoną papryką, mielonym
czosnkiem i
tymiankiem.

W dużym garnku zagotowujemy
wodę, z
kapusty wycinamy środek i wybieramy ok. 10 największych liści. Gotujemy je przez 5 minut tak by wystarczająco zmiękły.

Następnie liście te faszerujemy
mięsem i zawiązujemy w gołąbki, najlepiej mocno związać je nitką tak by
mieć pewność, ze farsz nie ucieknie podczas gotowania. Gołąbki układamy w garnku, zalewamy
wodą, dodajemy
liście laurowe, parę kulek
pieprzu i gotujemy przez ok. 30 minut.

Po tym czasie do
wywaru dodajemy zblenderowane
pomidory, parę łyżek
koncentratu pomidorowego i posiekane w plasterki 2
marchewki. Gotujemy do czasu aż sos zgęstnieje. Podajemy z listkami
pietruszki. Smacznego :-)