Wykonanie
Dziś zaprezentuje Wam przepis na danie, które lubiłam odkąd pamiętam i było to jedno z pierwszych dan, które nauczyłam się robić samodzielnie.
Banany w cieście sa banalnie proste w przygotowaniu, wystarczy przygotować ciasto prawie identycznie jak na naleśniki i później zamoczyć pokrojone
banany w tym cieście i usmażyć .Składniki, których będziemy potrzebować to:- Szklanka
maki pszennej ,- 1/2 szklanki
mleka,- 1/2 szklanki
wody,- 1
jajko,- 2
banany,- 1 łyżeczka
cynamonu,- 1 łyżeczka fruktozy,- 2 łyżki
miodu,- ok 40g
orzechów nerkowca .Inne dodatki wedle uznania, ja
skropiłam banany również
sokiem z cytryny i posypałam
cukrem pudrem.Zaczynamy od przygotowania ciasta; w naczyniu mieszamy
mleko,
make,
wodę,
jajko,
cynamon i fruktozę .Wszystko mieszamy mikserem na najwyższych obrotach przez ok 5 minut. Jest to bardzo ważne by dokładnie wymieszać masę, ponieważ niewymieszana
maka pozniej pozostawia grudki na bananach, a nikt z nas chyba nie przepada za jedzeniem surowej
maki.
Banany kroimy na w miarę niewielkie kawałki.
Wrzucamy je do ciasta, mieszamy i pozostawiamy na parę minut tak by ciasto dokładnie oblepiło
owoce. Zanim jednak to zrobimy upewnijmy się, ze ciasto jest wystarczajaco geste, jeśli nie - dodajmy
maki i znów wymieszajmy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę
masła i parę kropel
oleju. Wrzucamy po kolei
banany i rumienimy w miarę możliwości równomiernie z obu stron.
Nerkowce rozbijamy w moździerzu.
Banany wykładamy na talerz, polewamy
miodem i posypujemy
orzechami.
No i gotowe!