ßßß Cookit - przepis na Bułka z Masłem. Powrót Śledzia

Bułka z Masłem. Powrót Śledzia

nazwa

Wykonanie

"Śledź w Śmietanie" to krewny "Bułki z Masłem". Choć podobieństwo wyglądu jest raczej odległe, prostota wykonania ta sama. Jedno i drugie każdy potrafi zrobić. Tu kończy się banał. Uważam bowiem, że absolutnie KAŻDY potrafi w dowolnej dziedzinie kulinarnej zrobić WSZYSTKO, pod warunkiem, że wie jak.
"Bułka z masłem" jest najłatwiejsza. Jeśli nie jesteśmy specjalnie przywiązani do etykiety, możemy danie wykonać dysponując wyłącznie dwoma wymienionymi w nazwie składnikami. Bez użycia jakiegokolwiek sprzętu.
Jeśli w ten sam sposób postąpimy ze śledziem i śmietaną, uzyskamy rzecz jadalną ale prawdopodobnie jej smak nie zachwyci nawet nas samych. Aby było dobrze, trzeba się trochę postarać i dołożyć coś, czego w nazwie brak. Warto spróbować.
W konfrontacji z modną obecnie ekstrawagancją żywieniową, próbami dościgania obcych kulturowo smaków i kreowania na talerzach form plastycznych bez szacunku dla podniebienia, apeluję: PODAJMY ŚLEDZIA!
Może się niespodziewanie okazać, że udręczeni krewetkami i tatarem z mango goście, takiej właśnie przystawki oczekiwali skrycie, przyjmując nasze zaproszenie na kolację.
Składniki:
750 g filetów śledziowych a la matias w oleju
1 czerwona cebula
1 duży pęczek koperku
1 mała puszka groszku konserwowego
500 ml kwaśnej śmietany (18%)
5 łyżek majonezu (wiadomo, który jest najlepszy)
2 łyżeczki musztardy "francuskiej" (jeśli pod ręką jest inna, to też może być)
Śledzie odsączyć z oleju na sitku, każdy płat przekroić w poprzek na pół. Cebulę pokroić w półplasterki, Koperek posiekać.
Zrobić sos:
Śmietanę, majonez i musztardę dokładnie wymieszać.
Ułożyć pojedynczą warstwę filetów śledziowych na dnie salaterki. Na śledziach ułożyć równomiernie trochę cebuli, kilka ziaren groszku, posypać koperkiem.
Zalać warstwą sosu możliwie cienko, ale tak, by wszystkie śledzie były przykryte.
Na sosie ułożyć kolejną warstwę śledzi i dodatków, jak poprzednio. Zalać sosem. Warstwy powtarzać. Ostatnia powinna być warstwa sosu.
Udekorować według uznania pozostałą cebulą, koperkiem i groszkiem. Przykryć, odstawić do lodówki.
Najlepiej będą smakować następnego dnia.
Źródło:http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2014/11/buka-z-masem-powrot-sledzia.html