To ciasto na pewno każdy z Was zna, ale na moim blogu jeszcze go nie było, a na moim stole gościło tak dawno, że nie pamiętam dokładnie kiedy :D Dlatego pora najwyższa by o nim wspomnieć. Tym bardziej, że ciasto jest pyszne i ładnie się prezentuje.Składniki na biszkopt:5 jaj10 łyżek cukru3 łyżki mąki pszennej1 kopiasta łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa:1/2 litra śmietany 36%2-3 łyżki cukru pudru1 opakowanie cukru waniliowego2 opakowania zagęstnika do śmietany ( śmietan-fix)2 łyżki cukru pudru + 2 łyżki kakao wymieszane ze sobąWykonanie:Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i kakao do masy jajecznej cały czas ucierając. Ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na ok 45 minut. Upieczone wyjmuję, studzę i kroję na dwa blaty.Kremówkę ubijam na sztywno dodając cukier puder i cukier waniliowy oraz zagęstniki do śmietany.Większą część masy wykładam na spód ciasta, przykrywam drugim blatem. Wierzch ciasta smaruję cienką warstwą śmietany, posypuję kakao wymieszanym z cukrem pudrem. dekoruję kleksikami z pozostałej bitej śmietany i schładzam w lodówce co najmniej przez 10-12 godzin.