Wykonanie
Ciekawa nazwa, prawda? Moja córka również zwróciła na to uwagę i cały dzień nagabywała mnie , aby upiec to właśnie ciasto. Po długich namowach wreszcie jest. Wspaniała, pyszna ,,góra", obsypana z wierzchu ,,śniegiem", która wprost rozpływa się w ustach. Przepis jak zwykle znaleziony na łamach książki Siostry Anastazji:) Cudeńko:)Fakt, że po przeczytaniu,
doszłam do wniosku, ze jest to rodzaj szarlotki, tylko na cieście
czekoladowym, ale smak jednak jest zupełnie inny, niż na cieście
białym:) Naprawdę warto spróbować. Gorąco polecam

Składniki:
biszkopt czekoladowy z 6 jajMasa
jabłkowa:1 kg
jabłek2 opakowania
cukru waniliowego4 łyżki
cukru kryształu1
galaretka morelowaMasa budyniowa:1 kostka
masła lub
margaryny1 szklanka
cukru1/2 litra
mleka2 opakowania budyniu
śmietankowegoWykonanie:Upiec
biszkopt czekoladowy, wystudzić i przekroić na pół.
Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać
cukry waniliowe i
cukier kryształ i ze smażyć
jabłka na końcu wsypać
galaretkę i chwilę dusić mieszając, aż
żelatyna się rozpuści. Wystudzić i wyłożyć na pierwszą część
biszkoptu.
Mleko zagotować z
cukrem i ugotować
budyń. Wystudzić.
Masło utrzeć dodając porcjami zimny
budyń i 2 łyżki
soku z cytryny . Masę budyniową wyłożyć na masę
jabłkową i przykryć drugą połową
biszkoptu. Wierzch ciasta posypać
cukrem pudrem.