ßßß Cookit - przepis na Papryka marynowana z czosnkiem

Papryka marynowana z czosnkiem

nazwa

Wykonanie

Zamknąć lato w słoiku - dzięki temu przepisowi każdy może poczuć zimą smak upalnego lata, ciepłych długich wieczorów i zabaw do białego ranka :)
Składniki
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 kg żółtej papryki
- 1,5 łyżki soli
- 1,5 szklanki octu 10%
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 2 główki czosnku
- ziele angielskie
- gorczyca
- olej
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w duże kawałki. Zalać wrzątkiem i moczyć ok. 1 minuty. Odcedzić i szybko przelać zimną wodą. Cukier, sól i miód zagotować w 1,5 litra wody. Wlać ocet i ponownie zagotować. Do każdego słoika włożyć 3 obrane ząbki czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego i kilkanaście ziaren gorczycy. Dodać paprykę i zalać gorącą zalewą. Wlać po łyżeczce oleju. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 10 minut.
Uwaga – sprawdzona rada
1)podana porcja wystarcza na cztery litrowe słoiki
Życzę smacznego.
Komentarze oraz lajki mile widziane :)
Źródło:http://swiat-smaku.blogspot.com/2014/08/papryka-faszerowana-z-czosnkiem.html