ßßß
Dzisiejszego posta zacznę od cytatu Richarda Bach'a, który utkwił mi w pamięci:"Więź,która zespala prawdziwą rodzinę to nie więzy krwi, ale szacunek i radość wnoszone nawzajem do swojego życia"To danie robiłam na szybciutko a wyszło naprawdę rewelacyjnie. Jest pyszne i zdrowe. Najemy się nim, a nie pójdzie nam w biodra. Jest bardzo aromatyczne ze względu na świeże zioła. Cytryna,którą wyciśniemy dopiero podczas jedzenia nada potrawie bardziej wyrazistego posmaku, a kawałki pomidorów, które będziemy dojadać co któryś kęs dodadzą świeżości. Odrobina sera oraz makaron razowy w połączeniu ze szparagami dodadzą nam energii i zapewnią uczucie sytości. Oliwa z oliwek wszystko scali i dostarczy nam kwasów Omega, czosnek zadziała antybakteryjnie, a tymianek spowoduje iż pokochamy zapachy kuchni. Danie idealne dla wegetarian, osób na diecie i makaroniarzy;).
Składniki:
3 ząbki czosnkupęczek szparag białych2 suszone pomidory1 łyżka oleju z suszonych pomidorów5 gałązek tymianku8 pieczarek średniej wielkościsól, pieprz do smakuoliwa z oliwekpropozycja: podajemy ze świeżym pomidorem, odrobina sera mozzarella i ćwiartką cytrynyPrzygotowanie:I Wstawiamy wodę (na makaron) i zanim makaron się ugotuje sos będzie gotowy;) pamiętajmy,iż osolona woda dłużej się gotuje, a dodawanie tłuszczu w przypadku tego sosu jest zbędne.II Obrane szparagi kroimy na 2-3 części. Ja miałam dość cienkie szparagi. Pieczarki kroimy w kostkę. Podobnie suszone pomidory. Szykujemy sobie świeży pomidor, cytrynę oraz odrobinę seraIII Na dość głębokiej patelni wylewamy odrobinę oleju z suszonych pomidorów, co nada potrawie dodatkowego posmaczku i podsmażamy pieczarki ze szparagami- przyprawiamy je solą i pieprzem, gdy odrobinę zmiękną dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, 3 posiekane gałązki tymianku oraz odrobinę wody. ok 2 łyżek.IV Szparagi stają się jędrne, więc dodajemy ok 3 łyżek oliwy z oliwek, ząbki czosnku przyciśnięte przez prasę, pozostały tymianek.V Następnie dodajemy makaron. Dokładnie mieszamy, aby wszystko się połączyło. W razie potrzeby dosalamy i dodajemy pieprzu.VI Gotowe! Podajemy z przygotowanymi wcześniej składnikami. Wybieramy opcje,która będzie dla nas najlepsza - bez problemu możemy zrezygnować z sera;)Fajną alternatywa byłyby zielone szparagi, których nie musimy obierać. Nadałyby potrawie także więcej żywych kolorów.