Wykonanie




Znowu danie, które wykorzystuje wiele produktów i pozwala opróżnić część spiżarki. Makaronowi i
suszonym pomidorom kończył się termin ważności, a
papryka leżała samotnie w lodówce. Danie specjalnie dla mojego
męża, który uwielbia
szpinak i
suszone pomidory. Możemy je robić w wielu wariacjach na bardziej zdrowo i niezdrowo. Ja zrobiłam wersję średnio-kaloryczną.



Składniki:Opakowanie
makaronu dużych muszelekOpakowanie
szpinaku w sosie
śmietanowym lub samego
szpinakuopakowanie
serka śmietankowego topionego5-10 ml
śmietanki 18%3-5
suszonych pomidorków w zalewie z
oliwy - uwaga jest on bardzo aromatyczny i potrafi zagłuszyć posmak innych składników1
papryka może być czerwona, pomarańczowa lub żółtaświeży lub suszony
tymianeksól kamienna
pieprz świeżo mielony
gałka muszkatołowapapryka chili z młynka3 ząbki
czosnkuodrobina
sera - startego z jak najmniejszą ilością tłuszczu



Sposób Przygotowania:I
Makaron podgotowujemy kilka minut z
solą, a następnie zlewamy zimną
wodąII Na patelni podgotowujemy
szpinak z odrobiną
wody, połową
serka topionego oraz
pieprzem,
solą i
czosnkiemIII Włączamy piekarnik i wkładamy na kratkę jak najwyżej
paprykę, aby nam się podpiekłaIV Kroimy drobno
suszone pomidoryV W naczyniu na muszelki wysypujemy na brzegach
tymianek z łodygami, następnie wypełniamy farszem
szpinakowym i do każdej muszelki dodajemy po kawałeczku
suszonego pomidora (możemy więcej) i wykładamy w naczyniu.

VI Gdy
papryka się podpiecze obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.VII Na patelni po
szpinaku przygotowujemy odrobinę sosu, aby nasze muszelki nie wyschły - dodajemy odrobinę
wody, resztę
serka topionego i odrobinę
śmietany - gdy nam się zagotuje doprawiamy
solą,
pieprzem,
papryczką chili i
gałką muszkatołową.VIII Na muszelki wysypujemy
paprykę w kostce oraz wylewamy sos, aby rozszedł się po całości - przykrywamy
serem drobno startym (możemy go zastąpić
mozzarellą).IX Pieczemy w piekarniku 20-30 minut na jak najwyższym poziomie w 180 st. C

