ßßß



Znowu danie, które wykorzystuje wiele produktów i pozwala opróżnić część spiżarki. Makaronowi i suszonym pomidorom kończył się termin ważności, a papryka leżała samotnie w lodówce. Danie specjalnie dla mojego męża, który uwielbia szpinak i suszone pomidory. Możemy je robić w wielu wariacjach na bardziej zdrowo i niezdrowo. Ja zrobiłam wersję średnio-kaloryczną.

Składniki:Opakowanie makaronu dużych muszelekOpakowanie szpinaku w sosie śmietanowym lub samego szpinakuopakowanie serka śmietankowego topionego5-10 ml śmietanki 18%3-5 suszonych pomidorków w zalewie z oliwy - uwaga jest on bardzo aromatyczny i potrafi zagłuszyć posmak innych składników1 papryka może być czerwona, pomarańczowa lub żółtaświeży lub suszony tymianeksól kamiennapieprz świeżo mielonygałka muszkatołowapapryka chili z młynka3 ząbki czosnkuodrobina sera - startego z jak najmniejszą ilością tłuszczu

Sposób Przygotowania:I Makaron podgotowujemy kilka minut z solą, a następnie zlewamy zimną wodąII Na patelni podgotowujemy szpinak z odrobiną wody, połową serka topionego oraz pieprzem, solą i czosnkiemIII Włączamy piekarnik i wkładamy na kratkę jak najwyżej paprykę, aby nam się podpiekłaIV Kroimy drobno suszone pomidoryV W naczyniu na muszelki wysypujemy na brzegach tymianek z łodygami, następnie wypełniamy farszem szpinakowym i do każdej muszelki dodajemy po kawałeczku suszonego pomidora (możemy więcej) i wykładamy w naczyniu.
VI Gdy papryka się podpiecze obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.VII Na patelni po szpinaku przygotowujemy odrobinę sosu, aby nasze muszelki nie wyschły - dodajemy odrobinę wody, resztę serka topionego i odrobinę śmietany - gdy nam się zagotuje doprawiamy solą, pieprzem, papryczką chili i gałką muszkatołową.VIII Na muszelki wysypujemy paprykę w kostce oraz wylewamy sos, aby rozszedł się po całości - przykrywamy serem drobno startym (możemy go zastąpić mozzarellą).IX Pieczemy w piekarniku 20-30 minut na jak najwyższym poziomie w 180 st. C
