ßßß Cookit - przepis na Muszelki wypełniane szpinakiem, suszonymi pomidorami i pieczoną papryką

Muszelki wypełniane szpinakiem, suszonymi pomidorami i pieczoną papryką

nazwa

Wykonanie

Znowu danie, które wykorzystuje wiele produktów i pozwala opróżnić część spiżarki. Makaronowi i suszonym pomidorom kończył się termin ważności, a papryka leżała samotnie w lodówce. Danie specjalnie dla mojego męża, który uwielbia szpinak i suszone pomidory. Możemy je robić w wielu wariacjach na bardziej zdrowo i niezdrowo. Ja zrobiłam wersję średnio-kaloryczną.
Składniki:
Opakowanie makaronu dużych muszelek
Opakowanie szpinaku w sosie śmietanowym lub samego szpinaku
opakowanie serka śmietankowego topionego
5-10 ml śmietanki 18%
3-5 suszonych pomidorków w zalewie z oliwy - uwaga jest on bardzo aromatyczny i potrafi zagłuszyć posmak innych składników
1 papryka może być czerwona, pomarańczowa lub żółta
świeży lub suszony tymianek
sól kamienna
pieprz świeżo mielony
gałka muszkatołowa
papryka chili z młynka
3 ząbki czosnku
odrobina sera - startego z jak najmniejszą ilością tłuszczu
Sposób Przygotowania:
I Makaron podgotowujemy kilka minut z solą, a następnie zlewamy zimną wodą
II Na patelni podgotowujemy szpinak z odrobiną wody, połową serka topionego oraz pieprzem, solą i czosnkiem
III Włączamy piekarnik i wkładamy na kratkę jak najwyżej paprykę, aby nam się podpiekła
IV Kroimy drobno suszone pomidory
V W naczyniu na muszelki wysypujemy na brzegach tymianek z łodygami, następnie wypełniamy farszem szpinakowym i do każdej muszelki dodajemy po kawałeczku suszonego pomidora (możemy więcej) i wykładamy w naczyniu.
VI Gdy papryka się podpiecze obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
VII Na patelni po szpinaku przygotowujemy odrobinę sosu, aby nasze muszelki nie wyschły - dodajemy odrobinę wody, resztę serka topionego i odrobinę śmietany - gdy nam się zagotuje doprawiamy solą, pieprzem, papryczką chili i gałką muszkatołową.
VIII Na muszelki wysypujemy paprykę w kostce oraz wylewamy sos, aby rozszedł się po całości - przykrywamy serem drobno startym (możemy go zastąpić mozzarellą).
IX Pieczemy w piekarniku 20-30 minut na jak najwyższym poziomie w 180 st. C
Źródło:http://mkgotuje.blogspot.com/2013/05/muszelki-wypeniane-szpinakiem-suszonymi.html