Jest to jedyne ciasto z alkoholem, które mi smakuje. Pieczenia ciast uczę się od męża;) W domu mamy taki mały podział ja gotuje, a on piecze słodkości;) Przedstawiam was przepis na cisto pijak - czekoladowe z wiśniami i kremem wiśniowym;)Przepis:Biszkopt:standardowa prostokątna blaszka pieczemy ok. 15-20 minut w 180 st. C4 jajka4 łyżki cukru3 łyżki maki2 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaPrzygotowanie biszkoptu:I.Ubijamy białkaII.Do ubitych białek dodajemy cukier i żółtka - mieszamy, aż cukier się rozpuściIII.Następnie dodajemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem - przesiewamy ją i koniecznie mieszamy delikatnie ręcznie w jednym kierunkuIV.Na koniec dodajemy kakao i dokładnie mieszamy jw. (kakao jest ciężkie i tłuste więc ciasto nie będzie tak puszyste jak zwykły biszkopt)Krem wiśniowy:1 kostka masła1 kostka margaryny100g cukru4 żółtkapół literatki spirytusu3 łyżki kakao1/2 litra soku wiśniowego domowego2 małe słoiki wiśni drążonych (takich jak od dżemu)50g żelatynyMy robimy sobie wiśnie w cukrze i pakujemy w słoiki - sok z nich idealnie się do tego nadaje;)Przygotowanie:I. Żelatynę rozrobić w soku wiśniowym,II. Masło i margarynę rozetrzeć z cukrem i żółtkami na puszysta masę ,III. Następnie dodać kakao - wymieszać, wlać żelatynę, spirytus i szybko mieszając włożyć wiśnie.IV. Wylać na zimny biszkopt i wstawić do lodówki poczekać aż warstwa zastygnie ;)V. Polać polewą lub rozpuszczoną czekoladą po całości