Wykonanie

Wytrawnie owocowa rozkosz .przepis na trzy - cztery porcje

450 gram
polędwicy wieprzowej2 średnie
cebule200 gram
borówek4 łyżki
cukru2 łyżki
miodu2 łyżki
oliwygarść posiekanych
kiełków sałatygarść
grzybów enokigarść
grzybów shimeji2 łyżki zblendowanego
mangosól ,
pieprz ,
bazylia suszona i
chili zmielone do smaku

Polędwice przyprawiamy i obsmażamy po około 2 minuty z każdej strony razem z
cebulami przekrojonymi na pół . Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy
polędwicę około 12-13 minut razem z
cebulą , po tym czasie wyciągamy
mięso z piekarnika i odstawiamy by odpoczęła na 5 minut - następnie porcjujemy i podajemy z ciepłym sosem
borówkowym.NA SOS
BORÓWKOWYNa patelni karmelizujemy 2 łyżki
cukru następnie dodajemy
miód oraz
borówki , smażymy do zgęstnienia zgniatając
borówki łyżką drewnianą - dekorujemy gorącym sosem talerz.DODATKIZ upieczonej
cebuli odrywamy dwie warstwy liści tak by powstała miseczka i wlewamy do niej gorący sos który powstał z pieczenia
polędwicy.Talerz dekorujemy posiekanymi
kiełkami , smażonymi krótko
grzybami shimeji , musem z
mango , nitkami karmelowymi zrobionymi z reszty
cukru oraz surowymi
grzybami enoki.




Smacznego :)