ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki w sosie pomidorowym

Polędwiczki w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Moja kuchnia bardzo często pachnie pomidorami, czosnkiem i bazylią. Patronat nad tym daniem objęły właśnie te zapachy.
Składniki na sos:
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
oliwa
1 puszka pomidorów (drobno posiekanych)
czubata łyżeczka suszonego oregano
płaska łyżeczka suszonego lubczyku
płaska łyżeczka suszonej bazylii
pół płaskiej łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili
1/4 łyżeczki cukru
sól
pieprz
kilka posiekanych świeżych listków bazylii
Pozostałe składniki:
polędwiczka
oliwa do smażenia
sól
pieprz
Przygotowanie sosu:
Cebulę i czosnek drobno siekamy, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na oliwie.
Następnie dodajemy pozostałe składniki sosu (oprócz świeżych listków bazylii) i podsmażamy 8 - 10 minut.
Na samym końcu dodajemy posiekaną świeżą bazylię i podsmażamy jeszcze 1- 2 minuty.
Przygotowanie polędwiczek:
Polędwicę kroimy na plastry, leciutko rozbijamy ręką, pieprzymy i odkładamy na 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę.
Plastry polędwiczki podsmażamy z obu stron na gorącej oliwie. Polędwiczki smażymy krótko, w przeciwnym wypadku będą twarde. Ja zrobiłam to na patelni grillowej.
Taką ilość mięsa dzielimy na dwie części i podsmażamy w dwóch turach. Dzięki temu patelnia nie wytraci temperatury, mięso nie zacznie puszczać soku i będzie soczyste. Polędwiczki smażymy z każdej strony tylko 2 minuty. Przed samym przewróceniem na druga stronę, polędwiczki solimy. Lekko solimy je również z drugiej strony, zaraz po przewróceniu.
Podsmażone polędwiczki zdejmujemy z patelni. Mięso powinno być miękkie jak masełko. Pod naciskiem palca będzie sprężynowało.
Polędwiczki już na talerzu polewamy sosem.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/06/poledwiczki-w-pikantnym-sosie_7.html