Wykonanie
Moja kuchnia bardzo często pachnie
pomidorami,
czosnkiem i
bazylią. Patronat nad tym daniem objęły właśnie te zapachy.


Składniki na sos:1 duża
cebula3 ząbki
czosnkuoliwa1 puszka
pomidorów (drobno posiekanych)czubata łyżeczka
suszonego oreganopłaska łyżeczka suszonego
lubczykupłaska łyżeczka suszonej
bazyliipół płaskiej łyżeczki
słodkiej paprykiszczypta
chili1/4 łyżeczki
cukrusólpieprzkilka posiekanych świeżych listków
bazyliiPozostałe składniki:polędwiczka
oliwa do smażenia
sólpieprzPrzygotowanie sosu:
Cebulę i
czosnek drobno siekamy, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na
oliwie.Następnie dodajemy pozostałe składniki sosu (oprócz świeżych listków
bazylii) i podsmażamy 8 - 10 minut.Na samym końcu dodajemy posiekaną świeżą
bazylię i podsmażamy jeszcze 1- 2 minuty.Przygotowanie polędwiczek:
Polędwicę kroimy na plastry, leciutko rozbijamy ręką,
pieprzymy i odkładamy na 10 minut.Na patelni rozgrzewamy
oliwę.Plastry
polędwiczki podsmażamy z obu stron na gorącej
oliwie.
Polędwiczki smażymy krótko, w przeciwnym wypadku będą twarde. Ja zrobiłam to na patelni grillowej.Taką ilość
mięsa dzielimy na dwie części i podsmażamy w dwóch turach. Dzięki temu patelnia nie wytraci temperatury,
mięso nie zacznie puszczać soku i będzie soczyste.
Polędwiczki smażymy z każdej strony tylko 2 minuty. Przed samym przewróceniem na druga stronę,
polędwiczki solimy. Lekko solimy je również z drugiej strony, zaraz po przewróceniu.Podsmażone
polędwiczki zdejmujemy z patelni.
Mięso powinno być miękkie jak masełko. Pod naciskiem palca będzie sprężynowało.
Polędwiczki już na talerzu polewamy sosem.Smacznego :)