Soczyście idealna.Kaczka o wadze 2 kg1 duża pomarańcza2 średnie jabłkagarść winogron - tutaj zielone i czerwone4 łyżki powideł śliwkowychsól i pieprz do smakuWyczyszczoną i wysuszoną kaczkę posypujemy solą i pieprzem z każdej strony oraz w środku . Pomarańcze oraz jabłka kroimy na mniejsze kawałki może być w ósemki i nadziewamy nimi kaczkę wraz z winogronem. Resztę owoców układamy w brytfannie obok kaczki . Zaszywamy kaczkę nitką bądź wykałaczkami . Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni 2 godziny , po upływie tego czasu smarujemy kaczkę od góry powidłami i pieczemy przez następne 45 minut . Można podać z zasmażanymi buraczkami.ZASMAŻANE BURACZKI200 gram ugotowanych buraczków1 mała cebula4 łyżki oliwy2 łyżki mąki pszennej5 łyżek kwaśnej śmietanysól , pieprz,cukier i pół wyciśniętej cytryny do smakuBuraczki i cebule ścieramy na tarce o drobniutkich oczkach takich jak na placki ziemniaczane.Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie by nie powstały grudki i zasmażamy mąkę do lekko brązowego koloru . Dodajemy buraczki i często mieszając zasmażamy je około 5-8 minut ,na koniec doprawiamy i dodajemy śmietanę .Smacznego:)