Wykonanie

Potrójnie
brzoskwiniowe orzeźwiające ciasto z
bazylią :)*sok z brzoswiń należy zostawić do musuCIASTO
BISZKOPTOWE:6 jaj6 łyżek
cukru5 łyżek
mąki tortowej+3 łyżeczki
kakao+
brzoskwinie z jednej małej puszki brzoswiń w
syropie (250 gram)
Białka oddzielamy od
żółtek .
Białka ubijamy na sztywna pianę mikserem , dodajemy
cukier dalej ubijamy aż
cukier sie rozpuści nastepnie dodajemy
żółtka i ubijamy jakieś 3 minuty.Odkładamy 5 łyżek ubitych
jajek do innej miseczki dodając
kakao delikanie mieszając do połączenia składników , do większej ilości masy jajecznej dodajemy
mąkę i również delikatnie mieszamy łącząc składniki.Wykładamy białą część rowno na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , na górę kładziemy kleksy z ciemnej masy - robiąc dekoracyjne zawijasy ... na wierz kładziemy pokrojone
brzoskwinie.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp.170 stopni ( bez termoobiegu) około 35 minut .

nie obejdzie sie bez podbierania :)




znalazł się łakomczuch :)


MUS
BRZOSKWINIOWY :
brzoswinie z 2 małych puszek
brzoskwiń w syropie (250 gram jedna)300 ml
syropu z
brzoskwiń z puszki
żelatyna na 1 litr
wody1
galaretka pomarańczowa20 listków
bazyliiBrzoswinie kroimy drobno i rozdrabniamy widelcem .Gotujemy
syrop brzoswiniowy - gdy zacznie wrzeć wsypujemy
żelatynę oraz
galaretkę i intensywnie mieszamy do zagotowania - dodajemy do
brzoskwiń ... odstawiamy do wystygnięcia , gdy zacznie tężeć wylać na
biszkopt udekorować
bazylią ... wstawić do lodówki do całkowietego zastygnięcia...