ßßß Cookit - przepis na POTRÓJNA BRZOSKWINIA Z BAZYLIĄ

POTRÓJNA BRZOSKWINIA Z BAZYLIĄ

nazwa

Wykonanie

Potrójnie brzoskwiniowe orzeźwiające ciasto z bazylią :)
*sok z brzoswiń należy zostawić do musu
CIASTO BISZKOPTOWE:
6 jaj
6 łyżek cukru
5 łyżek mąki tortowej
+
3 łyżeczki kakao
+
brzoskwinie z jednej małej puszki brzoswiń w syropie (250 gram)
Białka oddzielamy od żółtek .
Białka ubijamy na sztywna pianę mikserem , dodajemy cukier dalej ubijamy aż cukier sie rozpuści nastepnie dodajemy żółtka i ubijamy jakieś 3 minuty.
Odkładamy 5 łyżek ubitych jajek do innej miseczki dodając kakao delikanie mieszając do połączenia składników , do większej ilości masy jajecznej dodajemy mąkę i również delikatnie mieszamy łącząc składniki.
Wykładamy białą część rowno na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , na górę kładziemy kleksy z ciemnej masy - robiąc dekoracyjne zawijasy ... na wierz kładziemy pokrojone brzoskwinie.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp.170 stopni ( bez termoobiegu) około 35 minut .
nie obejdzie sie bez podbierania :)
znalazł się łakomczuch :)
MUS BRZOSKWINIOWY :
brzoswinie z 2 małych puszek brzoskwiń w syropie (250 gram jedna)
300 ml syropu z brzoskwiń z puszki
żelatyna na 1 litr wody
1 galaretka pomarańczowa
20 listków bazylii
Brzoswinie kroimy drobno i rozdrabniamy widelcem .
Gotujemy syrop brzoswiniowy - gdy zacznie wrzeć wsypujemy żelatynę oraz galaretkę i intensywnie mieszamy do zagotowania - dodajemy do brzoskwiń ... odstawiamy do wystygnięcia , gdy zacznie tężeć wylać na biszkopt udekorować bazylią ... wstawić do lodówki do całkowietego zastygnięcia...
Źródło:http://olesia-nagazie.blogspot.com/2012/08/potrojna-brzoskwinia-z-bazylia.html