Wykonanie
W dzisiejszych czasach udka czy pałki z piekarnika na nikim wrażenia już nie robią. Ludziom się takie proste danie znudziło i całkowicie się od tego odchodzi, zwłaszcza na imprezach, spotkaniach rodzinnych (gdzie kiedyś to było jedno z głównych dań) . Nic
dziwnego, kiedy można zjeść coś innego smacznego w to miejsce :) Proponuję
kurczaka w cieście - smakuje bardzo podobnie jak ten z KFC ale jest z pewnością dużo zdrowszy (nie ma ulepszaczy itp).
Kurczak smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno, a przygotowanie wcale nie jest tak trudne jak mogłoby się wydawać. Kluczem do sukcesu są tu odpowiednie
przyprawy. Całość lekko ostra, ale w granicach przyzwoitości.

Składniki - 10
mięsnych kawałków:5 pałek z
kurczaka oraz 5 udek (przykładowo)Do ciasta potrzebujemy:1
jajo3/4 szklanki
mąki pszennejpół szklanki
mleka10 dag startego
żółtego serakopiasta łyżeczka
przyprawy do kurczaka1/3 łyżeczki wędzonej
słodkiej papryki (proszek)1 łyżka płaska
czosnku granulowanegoPonadto:1,5 litra
wody do ugotowania
mięsa1 kopiasta łyżka
ostrej papryki wędzonej (proszek)
sól do smaku
mąka pszenna do obtaczania
olej do głębokiego przesmażenia - tyle by
mięso było przykryte w patelni do połowyWykonanie:Z kawałków
mięsa usunąć skórę.Do garnka wlać
wodę, dołożyć
sól (
woda musi być lekko słona) oraz
ostrą paprykę wędzoną. Doprowadzić do wrzenia. Na wrzącą
wodę wkładać
drób, gotować przez około pół godziny.
Mięso powinno zacząć odchodzić od kości, powinno być niemal miękkie jednak nie tak by się rozwarstwiało. Wyjąć, pozwolić mu przestygnąć. Jeżeli robicie też skrzydełka, to wyjąć je po około 20 minutach.
Wywar jest bardzo ostry, na zupę się raczej nie nadaje, ale
mięso aż tak ostre nie będzie, zaręczam.Za pomocą miksera lub trzepaczki przygotować ciasto. W naczyniu umieścić
mleko,
mąkę,
jajo,
czosnek,
przyprawę do kurczaka, słodką wędzoną
paprykę oraz
ser - zmiksować. Kawałki
kurczaka namaczać w cieście, następnie obtaczać dokładnie w
mące.W głębokiej patelni rozgrzać
olej. Wkładać kawałki
mięsa, rumienić na złoto po obu stronach. Wyjmować na ręcznik papierowy, pozwolić
mięsu zgubić nadmiar tłuszczu.Można podać np. z
sosem czosnkowym.Smacznego!Pozdrawiam cieplutko :)
Kasia.
