ßßß
Składniki - 10 mięsnych kawałków:5 pałek z kurczaka oraz 5 udek (przykładowo)Do ciasta potrzebujemy:1 jajo3/4 szklanki mąki pszennejpół szklanki mleka10 dag startego żółtego serakopiasta łyżeczka przyprawy do kurczaka1/3 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki (proszek)1 łyżka płaska czosnku granulowanegoPonadto:1,5 litra wody do ugotowania mięsa1 kopiasta łyżka ostrej papryki wędzonej (proszek)sól do smakumąka pszenna do obtaczaniaolej do głębokiego przesmażenia - tyle by mięso było przykryte w patelni do połowyWykonanie:Z kawałków mięsa usunąć skórę.Do garnka wlać wodę, dołożyć sól (woda musi być lekko słona) oraz ostrą paprykę wędzoną. Doprowadzić do wrzenia. Na wrzącą wodę wkładać drób, gotować przez około pół godziny. Mięso powinno zacząć odchodzić od kości, powinno być niemal miękkie jednak nie tak by się rozwarstwiało. Wyjąć, pozwolić mu przestygnąć. Jeżeli robicie też skrzydełka, to wyjąć je po około 20 minutach. Wywar jest bardzo ostry, na zupę się raczej nie nadaje, ale mięso aż tak ostre nie będzie, zaręczam.Za pomocą miksera lub trzepaczki przygotować ciasto. W naczyniu umieścić mleko, mąkę, jajo, czosnek, przyprawę do kurczaka, słodką wędzoną paprykę oraz ser - zmiksować. Kawałki kurczaka namaczać w cieście, następnie obtaczać dokładnie w mące.W głębokiej patelni rozgrzać olej. Wkładać kawałki mięsa, rumienić na złoto po obu stronach. Wyjmować na ręcznik papierowy, pozwolić mięsu zgubić nadmiar tłuszczu.Można podać np. z sosem czosnkowym.Smacznego!Pozdrawiam cieplutko :)Kasia.