Wykonanie
Późnym latem mamy bardzo dużo warzyw z rodziny dyniowatych. W zasadzie nie tylko tytułowy
kabaczek tutaj pasuje (choć ja najbardziej go lubię), możemy wykorzystać np.
dynię - jednak niezbyt wielką by miąższ był miękki. Danie jak najbardziej możemy robić w większych ilościach, by włożyć do słoików ( lepiej wtedy bez dodatku
cebuli ) lub zamrozić. Ja lubię bardzo :D choć danie wyglądem rewelacji nie robi, smakiem nadrabia wiele.

Składniki:- 2 duże
kabaczki- 2 kg
kiełbasy- 1 szklanka
koncentratu pomidorowego- 1 kg dojrzałych
pomidorów- 4 duże czerwone
słodkie papryki- 3
cebule (opcjonalnie)- tłuszcz do podsmażania-
przyprawy:
pieprz,
sól, ulubione
zioła (u mnie
majeranek,
bazylia)Wykonanie:
Kabaczka obrać ze skóry, przeciąć na pół, łyżką usunąć wnętrze z pestkami, a właściwe warzywo pokroić w kosteczkę około 1 cm. Całość wrzucić do dużego garnka, podlać nieco
wodą, posolić i gotować na niewielkim ogniu. Musi się trochę rozgotować, by kawałki były obtulone "sosem".
Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażać z pokrojoną w kostkę
cebulką.Jeżeli chodzi o
paprykę: ja korzystam ze słodkiej odmiany, tzn tej która podobna jest do
papryczek chili jednak jest kilka
razy większa. Taka
papryka bardzo szybko robi się miękka, i nie potrzebuje wiele czasu na smażenie. Dodajemy do
kiełbasy na sam koniec. Chyba, że korzystacie z normalnej
czerwonej papryki to dodajcie ją już na początku.
Pomidory parzymy, obieramy skórkę, drobno siekamy, wrzucamy do
kabaczka.Kiedy
kiełbasa,
papryka,
cebula jest gotowa dodajemy ją do
kabaczka. Łączymy z
koncentratem pomidorowym, przyprawiamy i jeszcze około 10 minut całość gotujemy co jakiś czas mieszając.Danie jest najlepsze kiedy się przegryzie.Smacznego !