ßßß
Składniki:- 2 duże kabaczki- 2 kg kiełbasy- 1 szklanka koncentratu pomidorowego- 1 kg dojrzałych pomidorów- 4 duże czerwone słodkie papryki- 3 cebule (opcjonalnie)- tłuszcz do podsmażania- przyprawy: pieprz, sól, ulubione zioła (u mnie majeranek, bazylia)Wykonanie:Kabaczka obrać ze skóry, przeciąć na pół, łyżką usunąć wnętrze z pestkami, a właściwe warzywo pokroić w kosteczkę około 1 cm. Całość wrzucić do dużego garnka, podlać nieco wodą, posolić i gotować na niewielkim ogniu. Musi się trochę rozgotować, by kawałki były obtulone "sosem".Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażać z pokrojoną w kostkę cebulką.Jeżeli chodzi o paprykę: ja korzystam ze słodkiej odmiany, tzn tej która podobna jest do papryczek chili jednak jest kilka razy większa. Taka papryka bardzo szybko robi się miękka, i nie potrzebuje wiele czasu na smażenie. Dodajemy do kiełbasy na sam koniec. Chyba, że korzystacie z normalnej czerwonej papryki to dodajcie ją już na początku.Pomidory parzymy, obieramy skórkę, drobno siekamy, wrzucamy do kabaczka.Kiedy kiełbasa, papryka, cebula jest gotowa dodajemy ją do kabaczka. Łączymy z koncentratem pomidorowym, przyprawiamy i jeszcze około 10 minut całość gotujemy co jakiś czas mieszając.Danie jest najlepsze kiedy się przegryzie.Smacznego !