Wykonanie
Danie na niedzielny obiad - smaczne i łatwe w wykonaniu. Takie powinny być niedziele, z pysznym ale mało pracochłonnym obiadem.
Mięso podsmażamy, dusimy, robimy sos. Podajemy na przykład z
ziemniakami,
kaszą,
ryżem. Co kto lubi. Do tego surówka.

Składniki:1 kg
szynki wieprzowej1-2 łyżki
octu winnego balsamicznego1
liść laurowysuszona
bazylia (szczypta)
sól (szczypta)
pieprz ziarnisty ( 2 ziarna) i mielony (szczypta)tłuszcz do podsmażania -
oliwa lub
smalecmąka pszenna 1 płaska łyżka i 150 ml
wody do zaklepania sosu.Wykonanie.
Mięso kroimy na kawałki jednakowej grubości ( plastry po około 3 cm) najlepiej wieczorem dnia poprzedniego. Nacieramy je
przyprawami (oprócz
liścia laurowego i
pieprzu ziarnistego) i
octem, by przeszło maksymalnie aromatem i samoczynnie skruszało.Na głębokiej patelni lub w garnku do smażenia
mięsa rozgrzewamy tłuszcz, i układamy kawałki
mięsne. Każdy mocno rumienimy, prawie go przypalając. Dzięki temu później otrzymamy ładny kolor sosu.Zagotowujemy
wodę, i wrzącą dolewamy do
mięsa, tak by je przykryć. Dokładamy
liść laurowy i ziarenka
pieprzu.Całość przykrywamy, i dusimy do miękkości, tyle czasu ile wymaga tego
mięso. Jedno będzie potrzebować 30 minut inne 60. Wszystko zależy od sztuki wieprzowej na jaką trafiliśmy przy zakupie. Jeżeli będzie potrzeba podlewamy jeszcze trochę
wody.Z rosołu który powstał podczas duszenia robimy sos. 150 ml
wody łączymy dokładnie z
mąką, i wlewamy stopniowo do
wywaru ( regulując dzięki temu gęstość). Zagotowujemy. Koniec.
Sos jest niezwykle aromatyczny, a
mięsko kruche i mięciutkie.Smacznego :)
