Wykonanie
Nuggetsy z
kurczaka to alternatywa dla kotletów a'la
schabowych z drobiu. Podobna zasada -
mięso kroimy tylko na mniejsze kawałki, lekko podbijamy tłuczkiem, przyprawiamy, panierujemy i smażymy. Można także piec w piekarniku, ale ja wolę
mieć wszystko pod pełną kontrolą ;) Można panierować w
bułce tartej, a można panierować w tartych płatkach kukurydzianych by było bardziej chrupiąco. Uwielbiam kiedy są podane z
sosem czosnkowym, to taka wisienka na torcie.

Składniki:
pierś z kurczaka (około 60 dag)
sól,
pieprz,
bazylia jako
przyprawy2
jaja2 czerstwe
bułkitłuszcz do smażeniaszklanka
śmietany 12 %100 ml gęstego
majonezuczosnek granulowany 1 łyżeczka lub 2 ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskę
sól i
pieprz czarny i
cayenne po szczypcieświeży
szczypior kilka gałązekWykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, i pociąć wzdłuż. Bardzo długie kawałki można przeciąć na pół, a grubsze delikatnie podbić tłuczkiem. Oprószyć
przyprawami.Na głęboki talerz wybić
jajka i roztrzepać je widelcem. Suche
bułki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, i ułożyć w miseczce. Kawałki
mięsa obtaczać najpierw w
jajku, następnie dokładnie w
bułce.Na patelni rozgrzać tłuszcz, wkładać kawałki
mięsa smażąc z obu stron na rumiany kolor. Wykładać na ręczniki papierowe w celu osuszenia z nadmiaru tłuszczu.Przygotować
sos czosnkowy.
Majonez dokładnie połączyć ze
śmietaną, doprawić do smaku
przyprawami, przed podaniem posypać posiekanym
szczypiorem.Smacznego!