ßßß
Składniki:pierś z kurczaka (około 60 dag)sól, pieprz, bazylia jako przyprawy2 jaja2 czerstwe bułkitłuszcz do smażeniaszklanka śmietany 12 %100 ml gęstego majonezuczosnek granulowany 1 łyżeczka lub 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskęsól i pieprz czarny i cayenne po szczypcieświeży szczypior kilka gałązekWykonanie:Pierś z kurczaka umyć, i pociąć wzdłuż. Bardzo długie kawałki można przeciąć na pół, a grubsze delikatnie podbić tłuczkiem. Oprószyć przyprawami.Na głęboki talerz wybić jajka i roztrzepać je widelcem. Suche bułki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, i ułożyć w miseczce. Kawałki mięsa obtaczać najpierw w jajku, następnie dokładnie w bułce.Na patelni rozgrzać tłuszcz, wkładać kawałki mięsa smażąc z obu stron na rumiany kolor. Wykładać na ręczniki papierowe w celu osuszenia z nadmiaru tłuszczu.Przygotować sos czosnkowy. Majonez dokładnie połączyć ze śmietaną, doprawić do smaku przyprawami, przed podaniem posypać posiekanym szczypiorem.Smacznego!