Wykonanie
Sałatka Egipska to jedna z popularniejszych sałatek. Ale z racji tego, że serwowana jest z
grochem, za którym umówmy się - jakoś szczególnie nie przepadam w sałatkach, nie robiłam jej nigdy. Miałam w
lodówce sałatę lodową, i żadnej koncepcji jej wykorzystania. Ale natchnęło mnie - a może tak Egipska z soczewicą? I tak oto znalazł się tutaj ten wpis. Zapraszam.

***Składniki:
sałata lodowa - jedna główkaszklanka
czerwonej soczewicy1 biała
cebulaocet winny 2 łyżkiząbek
czosnkusól i
pieprzpół
cytrynyoliwa z oliwek 4 łyżkiWykonanie:
Sałatę rozdrobnić na malutkie kawałki, można urywać kawałki palcami, lub pomóc sobie nożem. Posolić delikatnie.
Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości
wody, by była miękka, ale nie można dopuścić by była rozgotowana. W razie potrzeby odcedzić, i pozostawić do ostygnięcia.
Cebulkę pokroić na małe kawałki.Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Delikatnie oprószyć
pieprzem.Przygotować dressing:Do małego naczynia wlać 4 łyzki
oliwy z oliwe, dwie łyżki
octu winnego oraz przecisnąc
czosnek przez praskę, wycisnąć sok z połowy
cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszać.Wlać na składniki sałatki, wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.
Sałatka jest najsmaczniejsza, kiedy składniki przejdą swoimi aromatami.Smacznego!