Wykonanie
Pączki, niezwykle tuczące
drożdżowe bułeczki. Warte zjedzenia kiedy są domowe. Te poniżej to domowy specjał mojej mamy, powtarzany przez nią co roku i zawsze udany. Pączki maja wzięcie i znikają niesamowicie szybko, a ja podaje przepis dalej bo szkoda by marnował się nie próbowany przez większe
grono :)Przepis łatwy i tani - ale w tym przypadku sprawdza się powiedzenie, że w prostocie tkwi geniusz. Polecam!

***Składniki na około 40 pączków:1 kg
mąki pszennej luksusowej10 dag świeżych
drożdży5 łyżek
cukrucukier waniliowy4
jajka1/5 kostki
margaryny1,5 szklanki
mlekatłuszcz do smażenia - 1 l
oleju i 2 kostki
smalcuWykonanie:wsypać
cukier,
cukier waniliowy i trochę
mąki(około pół szklanki). Zostawić do momentu aż
drożdże zaczną się ruszać (około 10 minut).

2. Roztrzepać 4
jajka, wylać je na w/w składniki, wsypać pozostałą
mąkę.
Mleko podgrzać by było letnie i rozpuścić w nim
margarynę. Wylać na
mąkę.3. Całość dokładnie połączyć. Ciasto trzeba wyrabiać do momentu kiedy będzie jednolite, a na wierzchu będą widoczne powstające pęcherzyki powietrza.

4. Wierzch delikatnie obsypać
mąką, i przykryć czystą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę czasu do wyrośnięcia.

5. Z ciasta urywać małe kawałki, nakładać łyżeczkę ulubionych powideł (u nas to domowy
dżem wiśniowy, lub z
czerwonej porzeczki) i formować pączki. Pozwolić im wyrosnąć jeszcze na stolnicy.Stolnicę powinno się podsypywać
mąka, by ciasto do niej nie przywierało. Jednak nie wolno przesadzić, starać się jak najmniej podsypywać, ponieważ zbyt duża ilość
mąki na wierzchu może spowodować utratę walorów
smakowych.

6. W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz. Pączki wrzucać po kilka, muszę jednak one swobodnie pływać. Smażyć na rumiany kolor po obu stronach. Czy ciasto jest usmażone najlepiej sprawdzać patyczkiem do szaszłyków. Nie może być na nim surowego ciasta.Gotowość tłuszczu można sprawdzić w taki sposób - wrzuć na tłuszcz mały kawałek
chleba, powinien wypłynąć na wierzch i zrumienić się w ciągu 45-50 sekund. Trzeba jednak pamiętać ze temperatura tłuszczu obniża się kiedy wrzucamy na niego świeżą partię tłuszczu, temperaturę trzeba kontrolować.Jeżeli posiadasz frytkownicę - rozgrzej tłuszcz do 170 stopni i w niej smaż, jest to bardzo wygodna forma.Smażyć bez przykrycia.

7. Przygotować posypkę:
cukier puder wymieszać z kolorową posypką dekoracyjną.8. Świeżo wyciągnięte, gorące pączki otaczać w posypce. Pączki dzięki temu ładnie się skleją z
cukrem.Jeżeli chcesz, by
cukier puder nie przylepił się do pączków, posyp dopiero kiedy przestygną.

Rada:By pączki nie wpijały dużych ilości tłuszczu, do
oleju wkroić kawałek surowego
ziemniaka, wymieniać go gdy się usmaży. A do samego ciasta można dodać 50 ml
spirytusu lub łyżkę
octu.By powstała jasna obrączka, ciasto musi być bardzo dobrze wyrośnięte, lekkie. Nie ważne jest tutaj to, że smażymy je na samym
smalcu czy na
oleju, czy jaka jest ilość samego tłuszczu.***


Smacznego :)