Wykonanie

Składniki:- 300g
makaronu farfalle- 200g
świeżego szpinaku-
brokuły-
groszek cukrowy (można też dać zwykły)- zielona
fasolka-
kukurydza- 1
szalotka(Nie podaję konkretnych ilości, bo można kupić też
mieszankę warzywną "Zielone warzywa na patelnie")-
oliwa z oliwek-
sól-
pieprz-
mozarellaPrzygotowanie:1. Ugotować
brokuły.2.
Makaron gotuję w osolonej wodzie - al dente.3. Jeśli nie korzystam akurat z
mieszanki warzywnej to dorzucam
brokuły,
groszek i
fasolkę do garnka na 5 minut przed końcem gotowania
brokułów.4.
Szpinak (sposób był już wcześniej podawany, ale przypomnę), w zależności od tego jaka wersja:baby spinach - najczęściej do kupienia w gotowych opakowaniach - odcedzając
makaron, przelewam
wodę przez sito ze
szpinakiem,liściasty
szpinak z ogródka czy z warzywniaka - bardziej "dorodny" - dorzucam do
makaronu na minutę przed końcem gotowania.5. Rozgrzewam patelnię i wrzucam na nią
masło. Smażę
szalotkę, tak, żeby była zeszklona. Jeśli korzystam z
mieszanki warzywnej to po zeszkleniu wsypuję ją na patelnię i doprawiam
solą i
pieprzem. Jeśli mam ugotowane "normalne" warzywa, kroję je trochę i również wrzucam na patelnię, dodając później
kukurydzę.6. Ugotowany
makaron i
szpinak również wrzucamy na patelnię.7. Mieszamy, doprawiamy, a przed podaniem posypujemy
mozarellą.Smacznego!