ßßß Cookit - przepis na #15 ODTŁUSZCZANIE Z M&M: DESER - babeczki marchewkowo - orzechowe

#15 ODTŁUSZCZANIE Z M&M: DESER - babeczki marchewkowo - orzechowe

Wykonanie

Hej hej!
Babeczki, babunie, babuszki... Chyba każdemu kojarzą się ze słodkim deserem, który popijamy kawą... Babeczki wcale nie muszą być tłuste!
Dosyć niedawno spróbowałyśmy pierwszy raz ciasto marchewkowe, bo myślałyśmy,że nie smakuje słodko ani dobrze. Gdy Moni zrobiła ciasto, Mimi nawet nie pomyślała, że to może być z marchewki! Nawet nasi bracia zajadali z wielkim apetytem. Jest to idealny, słodki odtłuszczający deser. Wiemy, że "odtłuszczający" i "słodki" nie idą razem w parze, a jednak można. Wszystko można, wystarczy tylko się postarać. ;)
Magda dopowie Wam kilka mądrych słów o marchwi.
MARCHEW
Marchew jest popularnym w naszym kraju, dostępnym o każdej porze roku warzywem. Można ją jeść codziennie bez wyrzutów sumienia – 100 g marchewki to tylko 35 kcal .
Jest źródłem żelaza, cynku, wapnia i potasu oraz witamin B1, B2, B3, B6, C, E oraz A. Beta-karoten zawarty w marchwi jest antyoksydantem i zapobiega chorobom nowotworowym, wspomaga układ odpornościowy, chroni wzrok i poprawia profil lipidowy. To właśnie beta-karoten jest odpowiedzialny za pomarańczowy kolor skóry osób pijących duże ilości soku marchwiowego. Marchew działa również korzystnie na naczynia krwionośne i moczopędnie. C
o ciekawe, sok z marchwi znalazł zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym , ale również w produkcji kosmetyków. Jest składnikiem kremów, kosmetyków do opalania, płynów do pielęgnacji twarzy a olejek z nasion marchwi jest wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym.
Osoby zdrowe mogą bez obaw i w zasadzie bez ograniczeń jeść marchewki, natomiast muszą na nią uważać pacjenci z cukrzycą. Gotowana marchew ma wysoki indeks glikemiczny i może być spożywana przez cukrzyków tylko w ograniczonych ilościach.
A więc...
Do dzieła!
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej typ 500
1/2 szklanki mąki razowej
3/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki cukru brązowego
2 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
porządna garść orzechów włoskich/ laskowych
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka startej marchewki na najmniejszych oczkach
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Do miski wlewamy olej, wbijamy jajka, dodajemy cukier, jogurt i mieszamy.
W drugiej misce przesiewamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cynamon oraz mąkę razową (dodajemy to, co również się nie przesiało do miski).
Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy drewnianą łyżką - mają powstać grudki, dlatego mieszamy niedbale i krótko,
Na koniec do masy dodajemy pokrojone orzechy i startą marchewkę i lekko wymieszamy.
Do blaszki na muffinki wkładamy papilotki, a następnie po 1 łyżce dojemy do każdej.
Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut do piekarnika.
Upieczone babeczki zostawiamy do wystygnięcia, a następnie możemy zrobić krem lub posypać cukrem pudrem lub lukrem posmarować.
Składniki na krem:
3 łyżki masła
150 g serka śmietankowego
0,5 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Masło (w temperaturze pokojowej), serek śmietankowy i cukier puder umieść w mikserze.
Zmiksuj na gładką masę. Spróbuj, bo może za mało dla Ciebie cukru, to wtedy dosyp ciutkę więcej.
Wysmaruj babeczki i gotowe!
Smacznego!
I tym przepisem kończymy piąty tydzień z cyklu odtłuszczanie.
Macie jakieś specjalne życzenia na ostatni tydzień?
Czekamy na Twoje propozycje w komentarzu! :)
~M&M
Źródło:http://www.monikoza.pl/2015/03/15-odtuszczanie-z-m-deser-babeczki.html