Wykonanie
Hej hej!Babeczki, babunie, babuszki... Chyba każdemu kojarzą się ze słodkim deserem, który popijamy
kawą... Babeczki wcale nie muszą być tłuste!Dosyć niedawno spróbowałyśmy pierwszy raz ciasto
marchewkowe, bo myślałyśmy,że nie smakuje słodko ani dobrze. Gdy Moni zrobiła ciasto, Mimi nawet nie pomyślała, że to może być z
marchewki! Nawet nasi bracia zajadali z wielkim apetytem. Jest to idealny, słodki odtłuszczający deser. Wiemy, że "odtłuszczający" i "słodki" nie idą razem w parze, a jednak można. Wszystko można, wystarczy tylko się postarać. ;)
Magda dopowie Wam kilka mądrych słów o
marchwi.
MARCHEWMarchew jest popularnym w naszym
kraju, dostępnym o każdej
porze roku warzywem. Można ją jeść codziennie bez wyrzutów sumienia – 100 g
marchewki to tylko 35 kcal .Jest źródłem żelaza, cynku, wapnia i potasu oraz witamin B1, B2, B3, B6, C, E oraz A. Beta-karoten zawarty w
marchwi jest antyoksydantem i zapobiega chorobom nowotworowym, wspomaga układ odpornościowy, chroni wzrok i poprawia profil lipidowy. To właśnie beta-karoten jest odpowiedzialny za
pomarańczowy kolor skóry osób pijących duże ilości soku marchwiowego.
Marchew działa również korzystnie na naczynia krwionośne i moczopędnie. Co ciekawe, sok z
marchwi znalazł zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym , ale również w produkcji kosmetyków. Jest składnikiem kremów, kosmetyków do opalania, płynów do pielęgnacji twarzy a olejek z nasion
marchwi jest wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym.Osoby zdrowe mogą bez obaw i w zasadzie bez ograniczeń jeść
marchewki, natomiast muszą na nią uważać pacjenci z cukrzycą. Gotowana
marchew ma wysoki indeks glikemiczny i może być spożywana przez cukrzyków tylko w ograniczonych ilościach.A więc...Do dzieła!Składniki:1 szklanka
mąki pszennej typ 5001/2 szklanki
mąki razowej3/4 szklanki
oleju rzepakowego1/2 szklanki
cukru brązowego2
jajka2 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaporządna garść
orzechów włoskich/ laskowych1 łyżeczka
cynamonu1 szklanka startej
marchewki na najmniejszych oczkachPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Do miski wlewamy
olej, wbijamy
jajka, dodajemy
cukier,
jogurt i mieszamy.W drugiej misce przesiewamy
mąkę pszenną,
proszek do pieczenia,
cynamon oraz
mąkę razową (dodajemy to, co również się nie przesiało do miski).Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy drewnianą łyżką - mają powstać grudki, dlatego mieszamy niedbale i krótko,Na koniec do masy dodajemy pokrojone
orzechy i startą
marchewkę i lekko wymieszamy.Do blaszki na muffinki wkładamy papilotki, a następnie po 1 łyżce dojemy do każdej.Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut do piekarnika.Upieczone babeczki zostawiamy do wystygnięcia, a następnie możemy zrobić krem lub posypać
cukrem pudrem lub lukrem posmarować.Składniki na krem:3 łyżki
masła150 g
serka śmietankowego0,5 szklanki
cukru pudruPrzygotowanie:
Masło (w temperaturze pokojowej),
serek śmietankowy i
cukier puder umieść w mikserze.Zmiksuj na gładką masę. Spróbuj, bo może za mało dla Ciebie
cukru, to wtedy dosyp ciutkę więcej.Wysmaruj babeczki i gotowe!Smacznego!I tym przepisem kończymy piąty tydzień z cyklu odtłuszczanie.Macie jakieś specjalne życzenia na ostatni tydzień?Czekamy na Twoje propozycje w komentarzu! :)~M&M