ßßß
Każdy chyba tęskni za wakacjami :( Przyrządziłam dzisiaj babeczki z cremem patissiere i ulubionymi owocami. Przypomina w konsystencji budyń, ale jest dużo "lżejszy" . Każdy chyba kojarzy maliny czy truskawki z gorącym latem <3Składniki na ciasto kruche:300 gram mąki pszennej200 gram masła100 gram cukru pudru2 żółtkaszczypta soli5 żółtek1 szklanka cukru500 ml mleka3 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanejlaska waniliiPrzygotowanie ciasta:Na stolnicy wyrobić ciasto ze wszystkich składników - masło musi być zimne, na gładką masę.Włożyć do lodówki na 30 minut.Rozwałkować ciasto.Nasmarować foremki olejem i posypać maką.Podzielić ciasto na większe kwadraty i wyłożyc ciastem foremki - nadmiar usunąć.Ponakłuwać ciasto widelcem. Wyłożyć na ciasto folię aluminiową i wsypać do środka groch lub kaszę gryczaną.Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 10-15 minut, ale po pierwszych 5-7 minutach wyjąć folię wraz z grochem i dalej piec.Wyłożyć z piekarnika i wystudzić.Przygotowanie kremu:Oddzielić białka od żółtek.Zółtka utrzeć wraz z cukrem na tzw. kogel mogel.Dodać obie mąki.Nastawić w garnku mleko z ziarnami wanilii. Gdy już będzie gorące, powoli wlewać do masy.Gdy masa się połączy, ponownie wlać wszystko do garnka i doprowadzić do wrzenia - cały czas mieszać. Zmniejszyć ogień i mieszać do powstania gęstego kremu. Ostudzić.Do przestudzonych babeczek nakładać krem, można łyżką, ale lepiej wychodzi w rękawie cukierniczym.Udekorować ulubionymi owocami i posypać cukrem pudrem.Smacznego :)