Wykonanie

Każdy chyba tęskni za wakacjami :( Przyrządziłam dzisiaj babeczki z cremem patissiere i ulubionymi
owocami. Przypomina w konsystencji
budyń, ale jest dużo "lżejszy" . Każdy chyba kojarzy
maliny czy
truskawki z gorącym latem <3Składniki na ciasto kruche:300 gram
mąki pszennej200 gram
masła100 gram
cukru pudru2
żółtkaszczypta
soli5
żółtek1 szklanka
cukru500 ml
mleka3 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanejlaska waniliiPrzygotowanie ciasta:Na stolnicy wyrobić ciasto ze wszystkich składników -
masło musi być zimne, na gładką masę.Włożyć do lodówki na 30 minut.Rozwałkować ciasto.Nasmarować foremki
olejem i posypać
maką.Podzielić ciasto na większe kwadraty i wyłożyc
ciastem foremki - nadmiar usunąć.Ponakłuwać ciasto widelcem. Wyłożyć na ciasto folię aluminiową i wsypać do środka
groch lub
kaszę gryczaną.Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 10-15 minut, ale po pierwszych 5-7 minutach wyjąć folię wraz z
grochem i dalej piec.Wyłożyć z piekarnika i wystudzić.Przygotowanie kremu:Oddzielić
białka od
żółtek.
Zółtka utrzeć wraz z
cukrem na tzw. kogel
mogel.Dodać obie
mąki.Nastawić w garnku
mleko z ziarnami
wanilii. Gdy już będzie gorące, powoli wlewać do masy.Gdy masa się połączy, ponownie wlać wszystko do garnka i doprowadzić do wrzenia - cały czas mieszać. Zmniejszyć ogień i mieszać do powstania gęstego kremu. Ostudzić.Do przestudzonych babeczek nakładać krem, można łyżką, ale lepiej wychodzi w rękawie cukierniczym.Udekorować ulubionymi
owocami i posypać
cukrem pudrem.Smacznego :)