ßßß Cookit - przepis na Babeczki z creme patissiere i owocami

Babeczki z creme patissiere i owocami

nazwa

Wykonanie

Każdy chyba tęskni za wakacjami :( Przyrządziłam dzisiaj babeczki z cremem patissiere i ulubionymi owocami. Przypomina w konsystencji budyń, ale jest dużo "lżejszy" . Każdy chyba kojarzy maliny czy truskawki z gorącym latem <3
Składniki na ciasto kruche:
300 gram mąki pszennej
200 gram masła
100 gram cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
5 żółtek
1 szklanka cukru
500 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
laska wanilii
Przygotowanie ciasta:
Na stolnicy wyrobić ciasto ze wszystkich składników - masło musi być zimne, na gładką masę.
Włożyć do lodówki na 30 minut.
Rozwałkować ciasto.
Nasmarować foremki olejem i posypać maką.
Podzielić ciasto na większe kwadraty i wyłożyc ciastem foremki - nadmiar usunąć.
Ponakłuwać ciasto widelcem. Wyłożyć na ciasto folię aluminiową i wsypać do środka groch lub kaszę gryczaną.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 10-15 minut, ale po pierwszych 5-7 minutach wyjąć folię wraz z grochem i dalej piec.
Wyłożyć z piekarnika i wystudzić.
Przygotowanie kremu:
Oddzielić białka od żółtek.
Zółtka utrzeć wraz z cukrem na tzw. kogel mogel.
Dodać obie mąki.
Nastawić w garnku mleko z ziarnami wanilii. Gdy już będzie gorące, powoli wlewać do masy.
Gdy masa się połączy, ponownie wlać wszystko do garnka i doprowadzić do wrzenia - cały czas mieszać. Zmniejszyć ogień i mieszać do powstania gęstego kremu. Ostudzić.
Do przestudzonych babeczek nakładać krem, można łyżką, ale lepiej wychodzi w rękawie cukierniczym.
Udekorować ulubionymi owocami i posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://www.monikoza.pl/2014/02/babeczki-z-creme-patissiere-i-owocami.html