Wykonanie
Muffinki były kiedyś moją ulubioną formą słodkich wypieków - szybkie, proste, można je wyprodukować z praktycznie dowolnych składników, a przy tym nie generują góry brudnych garów... :) Ostatnio zeszły na dalszy
plan, jednak nadal kiedy potrzeba czegoś słodkiego "na już", ratują sytuację. Najlepsze zaraz po upieczeniu. :)

źródło przepisu: ' Muffinki ' wyd. Świat Książki(składniki na 16 sztuk)100 g
masłapuszka
ananasów w plastrach100 g
cukru ( w tym 20 g
cukru z
wanilią)3
jajkaszczypta
soli250 g
maślanki300 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody80 g mielonego
makudo podaniaok. 150 g
cukru pudru3 łyżki
soku z cytrynykandyzowane
owoceAnanasy dobrze odsączyć, następnie pokroić w kostkę.
Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
sodą i
makiem. W drugiej misce
masło utrzeć z
cukrem,
jajkami i szczyptą
soli, następnie dodać
maślankę i dokładnie wymieszać. Przelać masę
maślankową do mącznej i krótko wymieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Następnie wmieszać kawałki
ananasa. Foremki na muffiny wypełnić do 3/4 wysokości.Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilka minut, następnie wyjąć z foremek i odstawić do przestudzenia. Z
cukru pudru i
soku cytrynowego przygotować gęsty
lukier, posmarować babeczki i ozdobić
owocami.Smacznego!