ßßß
źródło przepisu: ' Muffinki ' wyd. Świat Książki(składniki na 16 sztuk)100 g masłapuszka ananasów w plastrach100 g cukru ( w tym 20 g cukru z wanilią)3 jajkaszczypta soli250 g maślanki300 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody80 g mielonego makudo podaniaok. 150 g cukru pudru3 łyżki soku z cytrynykandyzowane owoceAnanasy dobrze odsączyć, następnie pokroić w kostkę. Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i makiem. W drugiej misce masło utrzeć z cukrem, jajkami i szczyptą soli, następnie dodać maślankę i dokładnie wymieszać. Przelać masę maślankową do mącznej i krótko wymieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Następnie wmieszać kawałki ananasa. Foremki na muffiny wypełnić do 3/4 wysokości.Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilka minut, następnie wyjąć z foremek i odstawić do przestudzenia. Z cukru pudru i soku cytrynowego przygotować gęsty lukier, posmarować babeczki i ozdobić owocami.Smacznego!