ßßß
1/2 szklanki cukru1/4 szklanki brązowego cukru115g masła o temperaturze pokojowejduże jajko1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soliszklanka mąki1 1/2 szklanki płatków owsianych1/2 szklanki drobno pokrojonego kandyzowanego imbiru3/4 szklanki orzechów włoskich150g grubo pokrojonej gorzkiej czekoladyMasło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać jajko i wanilię i dobrze ubić. Dodać mąkę, sodę, mielony imbir i sól - wymieszać. Wsypać płatki owsiane, orzechy, imbir kandyzowany i czekoladę, dobrze połączyć z masą. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (można to zrobić gałkownicą do ciasteczek) i układać je na płaskiej blasze.Piec około 10-12 minut do momentu aż brzegi zaczną się lekko rumienić, w temperaturze 190 stopni. Wystudzić na drucianej siateczce.Smacznego!
