Wykonanie
Z
serii: nowości w świątecznych paczkach - 2/12Powstały na bazie przepisu na
ciastka z
żurawiną i
białą czekoladą -
ciastka, które piekę zdecydowanie najczęściej. Wielokrotnie eksperymentowałam też z innymi dodatkami, jednak zawsze wracałam do oryginału. Aż spróbowałam połączenia
imbiru z
gorzką czekoladą i
orzechami, jest absolutnie bezkonkurencyjne. :)

1/2 szklanki
cukru1/4 szklanki
brązowego cukru115g
masła o temperaturze pokojowejduże
jajko1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soliszklanka
mąki1 1/2 szklanki
płatków owsianych1/2 szklanki drobno pokrojonego kandyzowanego
imbiru3/4 szklanki
orzechów włoskich150g grubo pokrojonej
gorzkiej czekoladyMasło utrzeć z
cukrami na puszystą masę, dodać
jajko i
wanilię i dobrze ubić. Dodać
mąkę,
sodę, mielony
imbir i
sól - wymieszać. Wsypać
płatki owsiane,
orzechy,
imbir kandyzowany i
czekoladę, dobrze połączyć z masą. Z ciasta formować kulki wielkości
orzecha włoskiego (można to zrobić gałkownicą do
ciasteczek) i układać je na płaskiej blasze.Piec około 10-12 minut do momentu aż brzegi zaczną się lekko rumienić, w temperaturze 190 stopni. Wystudzić na drucianej siateczce.Smacznego!

