Wykonanie
Z
serii: nowości w świątecznych paczkach - 5/12
Ciastka czekoladowe z
chili, które piekę regularnie od czterech lat, to niekwestionowanie ukochane
ciastka mojej rodziny. Paczuszka takich
ciastek to także mój sprawdzony patent na mały, niezobowiązujący upominek. Znają je już wszyscy - nasi współpracownicy, bliżsi i dalsi znajomi, a nawet weterynarz kota mojej mamy. ;) I wszyscy upominają się o kolejne.Tym razem oprócz słusznej porcji
ciastek z papryczkami, upiekłam na spróbowanie, partię z
imbirem. Są równie pyszne - ostre, wyraziste, charakterne... Polecam!

składniki na około 30 sztuk200 g
mąki2 czubate łyżka
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
sody oczyszczonej1-2 łyżeczki mielonego
imbiru80 g jasnego
cukru muscovado100 g
masła1/2 szklanki drobno posiekanego
imbiru kandyzowanego4 łyżki płynnego
miodu200 g
gorzkiej czekolady, posiekanej (siekałam bardzo grubo)Wszystkie suche składniki wymieszać w naczyniu. Dodać
masło i
imbir, wyrobić palcami jak na kruszonkę. Dodać
miód, posiekaną
czekoladę i delikatnie wyrobić, by ciasto się połączyło, uformować kulę. Z ciasta formować kulki wielkości
orzecha włoskiego, układać na blaszce w bardzo dużych odstępach, lekko spłaszczyć.Piec 8 - 10 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić najpierw na blaszce (będą bardzo miękkie), po 3 minutach na kratce.Smacznego!
