ßßß
przepis podstawowy1,5 kg dojrzałych, słodkich truskawek700 ml jogurtu greckiego4 galaretki truskawkowe (lub odpowiednia, zalecana przez producenta ilość żelatyny lub innej substancji żelującej + cukier do smaku)dodatkowo (opcjonalnie)woda różanasok rabarbarowyskórka starta z cytrynyekstrakt waniliowyocet balsamicznyGalaretki rozpuścić w 1000 ml wrzącej wody, dokładnie wymieszać, przestudzić.Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, pozostałe zmiksować na gładką masę. Otrzymany przecier podzielić w stosunku 2:1, większą część zmiksować ponownie z jogurtem i 700 ml przestudzonej galaretki. Pozostałą galaretkę dokładnie wymieszać z pozostałą częścią zmiksowanych truskawek. Wedle uznania 'doprawić' do smaku. Obie masy przelewać do na przemian tortownicy (około 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą, choć równie dobrze deser można przygotować w dużej misce i nakładać porcje łyżką. :) Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem udekorować połówkami truskawek.Smacznego!
