ßßß Cookit - przepis na Kompot truskawkowo-rabarbarowy

Kompot truskawkowo-rabarbarowy

nazwa

Wykonanie

Tak, wiem! Truskawek i rabarbaru na tym blogu macie pewnie po dziurki w nosie. Ale co zrobić, skoro to wyjątkowo wiosenno-letnie połączenie? :)
Dziś zapraszam na kompot rabarbarowo - truskawkowy Trochę kwaśny, trochę słodki. Schłodzony, podany z lodem smakuje wybornie!
Składniki:
500 g rabarbaru
500 g truskawek
1,5 litra wody
3 łyżki cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy umyte truskawki i umyty i pokrojony w mniejsze kawałki rabarbar. Słodzimy. Gotujemy około 15 minut, do czasu aż truskawki i rabarbar zmiękną i zaczną się delikatnie rozpadać. Dodać sok z limonki i spróbować - jeśli kompot jest za kwaśny - można go trochę dosłodzić. Polecam jednak nie dodawać dużo cukru - zawsze można sobie dosłodzić porcję w szklance :)
Można podawać z wkrojonymi plastrami cytryny i świeżą miętą.
Smacznego! :)
Źródło:http://ewakuchennie.blogspot.com/2014/06/kompot-truskawkowo-rabarbarowy.html