ßßß Cookit - przepis na Rustykalna tarta z jabłkami

Rustykalna tarta z jabłkami

nazwa

Wykonanie

...z karmelizowanymi orzechami i waniliowym mascarpone. Cóż więcej powiedzieć? ;)
źródło przepisu: atinabc.blox.pl
(podaję ze swoimi zmianami)
Składniki na ciasto
1 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
szczypta soli
3 łyżki lodowatej wody
125 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki
Składniki na nadzienie:
4 duże jabłka (u mnie renety)
6 łyżek cukru jasnego trzcinowego
1/2 łyżki mielonego cynamonu
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki rozpuszczonego masła
Dodatkowo:
50 g orzechów włoskich
łyżka masła klarowanego
łyżka miodu
2 łyżki cukru trzcinowego
Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, 3 łyżki wody i zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schładzać w lodówce przez godzinę.
Przygotować nadzienie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na 3 - 4 plasterki. 4 łyżki cukru wymieszać z cynamonem, posypać jabłka i całość wymieszać. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z mąką w małej miseczce.
Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy około 30 cm (rozwałkowywałam pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Przenieść na dużą płaską blachę.
Rozwałkowane ciasto posypać mieszanką cukru i mąki, zostawiając 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Wyłożyć jabłka, układając plasterek przy plasterku, zalać roztopionym masłem. Zawinąć 5 cm brzegi do środka.
Przygotować orzechy: na patelni rozgrzać masło dodać cukier i miód, mieszać aż całkowicie się rozpuszczą, po czym dodać orzechy. Dokładnie wymieszać i gotować kilka minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Posypać przygotowaną do pieczenia tartę.
Piec na dolnej półce piekarnika, około 30-40 minut w temperaturze 200 stopni, aż jabłka będą miękkie, a ciasto złotawe. Tartę zostawić na blaszce do wystygnięcia, po czym przenieść na duży talerz.
Do podania:
250 g mascarpone
100 ml kremówki
5 łyżek ekstraktu z wanilii (lub ziarenka z laski wanilii)
3 łyżki drobnego cukru
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, a następnie schłodzić.
Lekko przestudzoną tartę podawać z porcją waniliowego mascarpone.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2013/02/Rustykalna-tarta-z-jablkami.html