Wykonanie
...z karmelizowanymi
orzechami i
waniliowym mascarpone. Cóż więcej powiedzieć? ;)

źródło przepisu: atinabc.blox.pl(podaję ze swoimi zmianami)Składniki na ciasto1 1/4 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
cukruszczypta
soli3 łyżki lodowatej
wody125 g zimnego
masła, pokrojonego w kawałkiSkładniki na nadzienie:4 duże
jabłka (u mnie renety)6 łyżek
cukru jasnego trzcinowego1/2 łyżki mielonego
cynamonu1 łyżka
mąki pszennej2 łyżki rozpuszczonego
masłaDodatkowo:50 g
orzechów włoskichłyżka
masła klarowanegołyżka
miodu2 łyżki
cukru trzcinowegoMąkę wymieszać z
cukrem i
solą. Dodać
masło, 3 łyżki
wody i zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schładzać w lodówce przez godzinę.Przygotować nadzienie.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na 3 - 4 plasterki. 4 łyżki
cukru wymieszać z
cynamonem, posypać
jabłka i całość wymieszać. Pozostałe 2 łyżki
cukru wymieszać z
mąką w małej miseczce.Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy około 30 cm (rozwałkowywałam pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Przenieść na dużą płaską blachę.Rozwałkowane ciasto posypać mieszanką
cukru i
mąki, zostawiając 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Wyłożyć
jabłka, układając plasterek przy plasterku, zalać roztopionym
masłem. Zawinąć 5 cm brzegi do środka.Przygotować
orzechy: na patelni rozgrzać
masło dodać
cukier i
miód, mieszać aż całkowicie się rozpuszczą, po czym dodać
orzechy. Dokładnie wymieszać i gotować kilka minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Posypać przygotowaną do pieczenia tartę.Piec na dolnej półce piekarnika, około 30-40 minut w temperaturze 200 stopni, aż
jabłka będą miękkie, a ciasto złotawe. Tartę zostawić na blaszce do wystygnięcia, po czym przenieść na duży talerz.

Do podania:250 g
mascarpone100 ml kremówki5 łyżek ekstraktu z
wanilii (lub ziarenka z
laski wanilii)3 łyżki drobnego
cukruWszystkie składniki dokładnie wymieszać, a następnie schłodzić.Lekko przestudzoną tartę podawać z porcją
waniliowego mascarpone.Smacznego!

