Wykonanie
Delikatny, kremowy, słodki z kwaskowatym
rabarbarem i doskonałym
malinowo -
rabarbarowym musem - sernik idealny? ;)
źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.comspód200 g
herbatników pełnoziarnistych70 g
masła30 g
gorzkiej czekoladymasa serowa1000 g
twarogu trzykrotnie mielonego (dałam wiaderkowy)4
jajka220-250 g
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej100 g
białej czekolady70 g
masła3 czubate łyżki gęstej
śmietany 36%ponadto5 długich łodyg
rabarbarugarść
malinczubata łyżka
cukru pudruHerbatniki zmiksować, by przypominały piasek.
Masło i
czekoladę rozpuścić, dokładnie wymieszać z
ciasteczkami. Tortownicę (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać masę
ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie.
Rabarbar obrać i pokroić na około centymetrowe kawałki. 3/4 ułożyć na
ciasteczkowym spodzie. Pozostały zmiksować z
malinami i
cukrem pudrem na gładki mus, następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Śmietanę podgrzać, dodać
białą czekoladę i gotować na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Pozostałe składniki na masę
serową zmiksować na gładką masę. Powoli wlać rozpuszczoną
czekoladę, dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy. Na wierzch delikatnie nałożyć mus, starając się, aby pozostał na powierzchni, a nie opadał w środek masy. Przy pomocy wykałaczki, rozprowadzić mus, tworząc wzorki.Tortownicę z sernikiem wstawić do większej formy, wypełnionej do połowy wysokości (tortownicy) wrzątkiem.Piec przez 15 minut w 175 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu zostawić na 15 minut w zamkniętym, wyłączonym piekarniku.Po przestudzeniu wstawić do lodówki na całą noc.Smacznego!
***